‘Zwelkastzaak’ orgel Grote Kerk Gorinchem naar Raad van State

Het Cuypersgenootschap wil een uitspraak van de Raad van State over de vraag of het bovenwerk van het orgel in de Grote Kerk van Gorinchem in een zwelkast geplaatst mag worden. Het genootschap is tegen een zwelkast. De Rivierenland-editie van het Algemeen Dagblad heeft dat deze week gemeld.

Het plan voor een zwelkast is afkomstig van Jan Bonefaas, die tot zijn dood 2004 organist van het Bätz/Witte-orgel in de kerk was. C.G.F. Witte leverde het instrument in 1853 in de twee jaar eerder opgeleverde kerk. Hij gebruikte daarvoor hoofd- en bovenwerkpijpen van het Bätz-orgel uit 1761 uit de oude kerk.

Text Example

advertentieDe gemeente Gorinchem verleende in 2004 een monumentenvergunning voor het aanbrengen van de zwelkast. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg had ook geen bezwaren. Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het beboud van Nederlands cultuurgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, spande een zaak bij de bezwaarcommissie van de gemeente en de rechtbank in Dordrecht. Die zaken werden ongegrond verklaard. Daarom zoekt het genootschap nu zijn gelijk bij het hoogste rechtscollege van Nederland. De zwelkast tast volgens het Cuypersgenootschap het karakter en de klank van het orgel aan, juist omdat in zich het bovenwerk veel materiaal van Bätz bevindt.

De Raad van State doet over vijf weken uitspraak.

 

© foto www.orgelfoto.nl