Gotische orgelkas (1479) blijft in Middelburg

Text Example

advertentieDe gotische orgelkas in de Middelburgse Koorkerk verhuist niet naar Utrecht. Dat meldt de PZC op donderdag 19 mei. De rechtbank in Middelburg bepaalde dat de gemeente Middelburg zich in de vergunningverlening voor de voorgenomen verhuizing schuldig maakte aan bestuurlijke onzorgvuldigheid.

De gemeente had volgens de rechter onvoldoende rekening gehouden met de monumentale status van de Koorkerk. Als gevolg van de rechterlijke uitspraak zal het lege orgelmeubel uit 1479 niet op zijn oorspronkelijk locatie, de Utrechtse Nicolaïkerk, worden herenigd met het oude binnenwerk. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Peter Gerritsz Orgel hadden zich beijverd voor het samenvoegen en deels reconstrueren van het Peter Gerritsz-orgel. De Koorkerk kreeg de orgelkas na de Tweede Wereldoorlog voor onbepaalde tijd in bruikleen van het Rijksmuseum, het binnenwerk lag opgeslagen in een rijksbunker. De gemeente Middelburg verleende een monumentenvergunning voor het weghalen van de orgelkas uit de Koorkerk.

De Vereniging van Vrijzinnig Hervormden (de gebruikers van de koorkerk) en de Stichting tot Bescherming van het Peter Gerritz-orgel startten daarop een bezwaarprocedure. De rechter stelde de bezwaarmakers donderdag in hun gelijk.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl