Goudse Maarschalkerweerd hersteld en uitgebreid

Het Maarschalkerweerd-orgel van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Gouda onderging onlangs een groot onderhoud/restauratie en uitbreiding door Slooff Orgelbouw. Vrijdag 19 juni wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1852 door Pieter Maarschalkerweerd gebouwd voor de rooms-katholieke St. Martinuskerk in Utrecht. Het balustradeorgel had toen veertien registers verdeeld over twee manualen. Het pedaal was aangehangen.

In 1903 plaatste Michaël Maarschalkerweerd het orgel over naar de nieuwe neogotische St. Martinuskerk aan de Oude Gracht. In 1924 volgde een dispositiewijziging en uitbreiding met een zelfstandig pedaal van drie stemmen op pneumatische laden. In 1951 volgde nog een uitbreiding met een Salicionaal 8′ op het pedaal.

Toen de St. Martinuskerk aan de eredienst werd onttrokken, vond het orgel een nieuwe bestemming in kerkgebouw De Vaste Burcht van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Gouda. De overplaatsing en restauratie, onder advies van Jan Zwart jr., werd verzorgd door Slooff Orgelbouw. Vanwege de nieuwe situatie, waarin het orgel op de begane grond zou komen te staan, werd een nieuwe orgelkas gemaakt. Het pedaal, opgesteld achter de hoofdkas, kreeg mechanische laden. Het orgel werd in 1976 in gebruik genomen. In de jaren 80 is het orgel nog uitgebreid met de Pedaalkoppel II.

In januari 2009 werd door Slooff Orgelbouw uit Lekkerkerk met hulp van vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente begonnen met het groot onderhoud aan het Maarschalkerweerd-orgel. Naast algehele schoonmaak en herstel werd het orgel uitgebreid met een Cornet IV discant. Het register, van Maarschalkerweerd-makelij, werd van orgelmaker Slooff uit voorraad overgenomen. Het kon aan de voorzijde van de hoofdwerklade op een nieuwe verhoogde stok, direct achter het front worden geplaatst. De registertrekker uiterst links op de bovenste rij registertrekkers (Bovenwerk) werd voor deze uitbreiding gebruikt. Tot dan toe was deze knop bestemd voor een nooit geplaatste tremulant voor het Hoofdwerk. Verder werd de werking van de zwelkast hersteld en de intonatie nagezien.

Op vrijdag 19 juni wordt het orgel in gebruik genomen met een concert door Bert Kruis. Op het programma staan onder andere werken van Zwart, Van Tilburg, Nieland, Wilson en Kruis. Aanvang 19.30 uur. Toegang vrij. Het kerkgebouw De Vaste Burcht is gelegen aan de Lekkenburg 148 te Gouda.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III-IV
Cornet IV – 2009, Maarschalkerweerd-pijpwerk
Trompet 8 B/D

Bovenwerk C-f3 – in zwelkast
Holpijp 8
Viola 8
Prestant 4
Fluit 4
Nasard 3 – 1976
Woudfluit 2
Hobo 8 – 19e eeuws pijpwerk
Tremulant

Pedaal C-d1 – 1976
Subbas 16
Octaaf 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Basson 16

Koppelingen
Klavierkoppel
Pedaalkoppel I
Pedaalkoppel II