Govert van Wijn Orgelconcours 2015 gewonnen door Gert van Hoef

Winnaars Govert van Wijn Concours Maassluis 2015

Het Govert van Wijn Orgelconcours in de Groote Kerk in Maassluis is zaterdag 27 juni gewonnen door Gert van Hoef, de tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Matthijs Breukhoven en Cornelis den Ouden. Een eervolle vermelding kreeg Martijn Borsje voor het best gespeelde verplichte werk.

Text Example

advertentieHet concours voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten tot de leeftijd van 30 jaar beleefde zaterdag zijn 23ste edititie. De veertien kandidaten hadden voor het verplichte werk de keuze uit ‘Ach Bleib bei uns, Herr Jesu Christ’ BWV 649 van Johann Sebastian Bach en Pastorale (uit 24 Pièces en style libre, Op. 31) van Louis Vierne.Het vrije werk diende bij de keuze voor het verplichte werk van Bach een werk van ná 1800 te zijn; bij de keuze voor Vierne een werk van vóór 1800.De jury bestond dit jaar uit Cor Ardesch (voorzitter), Theo Jellema en Petra Veenswijk.

De drie winnaars kozen allen voor het koraalvoorspel van Bach als verplicht werk. Eerste-prijswinnaar Gert van Hoef (foto rechts) overtuigde de jury met zijn uitvoering van Praeludium und Fuge über den Namen B.A.C.H. van Liszt. Matthijs Breukhoven (foto midden) koos voor de Introduction und Passacaglia d-moll van Reger. De winnaar van de derde prijs, Cornelis den Ouden (foto links), speelde de Variations sur un noël opus 20 van Marcel Dupré als vrij werk.

Een eervolle vermelding was er voor de beste uitvoering van het verplichte werk, die gaf die jury Martijn Borsje voor zijn vertolking van de Pastorale van Louis Vierne. Als vrij werk speelde hij de Offertoire sur les grands jeux van François Couperin. Volgens de jury kwam Borsje dicht bij een derde prijs.

De winnaars kregen hun prijs uitgereikt door David van der Houwen, wethouder van cultuur van Maassluis. De drie winnaars mogen in 2016 het ‘Laureatenconcert’ op het Garrels-orgel in Maassluis verzorgen, waarvan zij zelf het programma samenstellen.

© 2015 fotografie Marianne van Dijk