Gratia plena – Music for Mary

gratia plena music for mary REGCD430

Naast orgelmuziek verschijnt op het Britse label Regent ook met enige regelmaat koormuziek. Niet alleen van kathedraalkoren, maar ook van andere, op hoog niveau acterende koren zoals de Bristol University Singers op deze cd.

Text Example

advertentie 

Muziek voor Maria, is vertaald de subtitel van deze cd Gratia Plena. Onder leiding van David Allinson en David Bednall zingen de jonge zangers van de universiteit van Bristol uit heel Europa repertoire dat goeddeels is gewijd aan de maagd Maria.

 

Programmatisch is de muziek van de twee Spaanse renaissancecomponisten Victoria en Guerrero verweven met twintigste-eeuws repertoire van Franse (Pierre Villette) en vooral Engels bodem. Fraaie breed uitgesponnen muziek uit de renaissance wordt hier gecombineerd met zowel traditioneler idioom als spannende harmonieën uit de 20e én 21e eeuw.

 

Van Herbert Howells zingen de Bristol University Singers zijn Salve Regina, een van zijn vroegste koorwerken, zoals veel van zijn muziek geïnspireerd door die van de renaissance. Dirigent David Bednall componeerde in 2007 een Salve Regina voor de herdenking in Bretagne van het 100e geboortejaar van Jean Langlais. Het aan Langlais opgedragen werk wordt hier onder leiding van Bednall zelf neergezet. Niet direct gelinkt aan de titel van de cd, maar muzikaal wel passend in het programma, zijn de drie latijnse motetten van John Pickard.

 

De opname werd gemaakt in de kapel van St. Augustine van St. Monica’s Trust in Bristol. Geen ‘galmput’, maar een heldere akoestiek die de muziek voldoende ruimte geeft.

 

 


Gratia plena – Music for Mary

Bristol University Singers directed by David Allison and David Bednall

 

Alma  Redemptoris (De Victoria); Salve Regina (Howells); Regina caeli (De Victoria); Salve Regina (Vilette); Tota pulchra es, Maria (Gurerrero); Ave Regina caelorum (De Victoria); Salve Regina (Bednall); Trahe me post te, Virgo Maria (Guerrero); Hymne à la Vierge (Villette); Ave Maria, gratia plena (De Victoria); Three Latin Motets (Pickard); Ave maris stella (Pickard); Salve Regina (Victoria)

 

Label: Regent Records
Nummer: REGCD430
Speelduur: 64’32
Booklet:  16 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]