Great European Organs No. 91 – St. Davids Cathedral

Op cd nummer 91 uit de Priory-serie Great European Organs is het orgel te beluisteren van de St. Davids Cathedral. Pelgrimsoord, vanwege het graf van Dewi Sant ( 589), de patroonheilige van Wales. Het orgel in deze kerk (IV/P/54) werd in 1883 gebouwd door ‘Father’ Willis.  In 1953 werd het door Hill Norman & Beard in een nieuwe kast gepropt,  en in 2000 door Harrison & Harrison in een fraaier en comfortabeler toestand gebracht. Op de cd wordt het orgel bespeeld door David Cook, die tot najaar 2013 organist en koormeester in St. Davids was.

Text Example

advertentie 

Het repertoire dat Cook in de aanbieding heeft ziet er aantrekkelijk uit: het bestaat uit veel onbekende werken, waarvan een aantal van Welshe bodem. De Fantasia on an old Welsh Hymn-Tune van Cyril Jenkins bijvoorbeeld. Of de Fantasy Prelude van William Harris, ooit assistent-organist in St.Davids. Helder klinkt de licht-octotonische Canzonetta van Mathias uit Zuid-Wales. En de Interlude in C van Walford Davies, docent aan de Universiteit van Wales, is een snoepje om niet te versmaden!

 

Ook bij de Engelse producten uit Cooks winkeltje zijn aardige dingen te vinden. De Hindemith-achtige Prelude, Intermezzo and Finale van Arnold Cooke bijvoorbeeld: daar kun je op een concert mee voor de dag komen! De Quiet Prelude en de Pæan van Tomlinson is sfeermuziek zoals die doorgaans wordt geïmproviseerd rond een anglicaanse dienst. Sterker is de Fantasy on Vexilla Regis van Edgar Bainton; waarom dit Duruflé-achtige werk moet eindigen met een bombastisch slot is me echter een raadsel.

 

Dan zitten de buitenlandse producten die Cook laat horen beter in elkaar. De Messiaen-achtige Elevation van Villette bijvoorbeeld. En vooral de Variations sur un noël angevin van Litaize. En wat dacht je van de orkestrale Ouverture voor ‘Paulus’ van Mendelssohn? Een prachtige fuga over ‘Wachet auf’, geweldig gespeeld, het lijkt wel Reger! Maar de Tromba, Tuba en Contra Trombone staan hier wel een beetje érg hard te ronken.

 

Nee, doe mij maar die Sad Pavane van Tomkins, organist in Worcester, maar geboren en getogen in St. Davids. Bijna local product dus. Niet spectaculair. Beetje triest zelfs. Maar wel oerdegelijk. Ben je na zes keer luisteren nog niet zat.

 

Great European Organs No. 91

Daniel Cook plays the Harrison & Harrison Organ of St. Davids Cathedral, Wales

 

Overture to the Oratorio ‘St. Paul’ op. 36 (Mendelssohn, arr. Best); A Sad Pavan fort these distracted times (Tomkins); Fantasy Prelude, Fantasy on ‘Easter Hymn’ (Harris); Interlude in C (Walford Davies); Fantasia on an old Welsh Hymn Tune (Jenkins); Canzonetta Op. 78 No. 2 (Mathias); Fantasy on Vexilla Regis (Bainton); Prelude, Intermezzo and Finale (Cooke); Quite Prelude, Paean (Tomlinson); Variations sur un Noël Angevin (Litaize); Elévation Op. 22 (Villette); Hymne aux mémoires héroïques (Grunenwald)

 

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1102
Speelduur: 76’35
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]