Great European Organs No. 92 – Grossmünster, Zurich

great european organs 92 grossmünster zürich prcd 1109

De serie Great European Organs van het Britse cd-label Priory Record is inmiddels aardig op weg naar het honderdste ‘grootse’ orgel van Europa. Nummer 92 in deze serie is opgenomen in de Grossmünster van het Zwitserse Zürich.

Text Example

advertentie 

Als je Priory moet geloven en de complete serie bekijkt, zou je verwachten dat de Britse eilanden zijn vergeven van voor de Europese orgelcultuur belangwekkende orgels. Bijna de helft van de Great European Organs (we telden er 42 van de 92) staan op de Britse eilanden. Toegegeven, voor wie die Britse orgelcultuur weet te waarderen zijn het ook juwelen van orgels die in deze serie een plaats kregen.

 

Hoe dan ook, het opnameteam onder leiding van Priory-oprichter Neil Collier wist toch een reis naar het continent te boeken en streek neer in Zürich. Daar staat in de Grossmünster een groot vierklaviers orgel van Metzler uit 1960, inderdaad een van de grootse instrumenten van Europa. Veel beroemde Europese organisten hebben het orgel al eens op plaat of cd vastgelegd, zelfs met het grotere werk van Liszt. Want, anders dan het bouwjaar 1960 in Nederlandse ogen doet vermoeden, is het orgel ook voorzien van een groot romantisch georiënteerd zwelwerk, en sinds 1997 van een setzer.

 

Titularis Andreas Jost speelt op deze cd een programma met voornamelijk werk van Bach. Maar hij houdt het niet bij barok alleen, hij laat zijn orgel ook horen in werk van de twintigste-eeuwers Hans Vollenweider en Arnold Schönberg.

 

Great European Organs No. 92

Andreas Jost plays the Organ of The Grossmünster, Zurich

 

Toccata in F Major BuxWV 156 (Buxtehude); Canonic Variations Vom Himmel hoch da komm ich her BWV 769 (Bach); Fantasie (Vollenweider); Contrapunctus XI from The Art of Fugue BWV 1080 (Bach); Variations on a Recitative Op. 40 (Schoenberg); Contrapunctus I from The Art of Fugue BWV 1080 (Bach); Choral Prelude Dies sind die heilgen zehn Gebot BWV 678 (Bach); Toccata in E major BWV 566 (Bach)

 

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1109
Speelduur: 74’16
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]