Great European Organs No. 93 – Riga Dom

great european organs 93 prcd 1111

Priory Records gaat onvermoeibaar verder met zijn serie Great European Organs. Voor inmiddels deel 93 streek opnameman en labeleigenaar Neil Collier neer in Letland. Konstantin Volostnov bespeelde daar het grote Walcker-orgel in de Dom van Riga.

Text Example

advertentie 

Het is terecht een van de great orgels van Europa. Het werd in 1882/1883 gebouwd als 413e opus van de firma E.F. Walcker & Co te Ludwigsburg, een modern orgel achter een historisch front. Met vier klavieren, barkermachines, een regiment speelhulpen en 116 registers was het toentertijd het grootste orgel ter wereld. Na wat troebelen in de Tweede Wereldoorlog en aanpassingen in (en naar de geest van) de jaren 60, klinkt het sinds een restauratie door Flentrop in 1984 weer in volle glorie.

 

Het orgel wordt op deze cd bespeeld door de Russische organist Konstantin Volostnov (*1979). Hij studeerde aan het Tchaikovsky Conservatorium in zijn geboortestad Moskou. Later studeerde hij bij Ludger Lohman aan de Musikhochschule in Stuttgart, waar hij in 2013 zijn masterdiploma cum laude behaalde. Konstantin Volostnov won concoursen in Schramberg (E.F. Walcker Preis), Moskou en St. Albans (eerste prijs en Peter Hurford Prize voor beste Bach-interpretatie). Hij treedt regelmatig op in Rusland, Europa en Noord-Amerika. Sinds 2010 doceert hij ook aan het Conservatorium van Moskou.

 

Het programma van deze cd bestaat volledig uit preludiums en fuga’s. Centraal daarin staat Preludium en Fuge in D BWV 532 van Johann Sebastian Bach die van Volostnov een romantische interpretatie krijgt. Het Bach-werk diende volgens de tekst in het booklet als inspiratie voor veel Russische componisten van wie de overige werken de cd vullen.

 

De cd opent met werk van Alexander Glazunov (1865). Zijn Preludium en Fuga in D Op. 93 uit 1906 wordt wel gezien als de eerste professionele orgelcompositie uit Rusland. Verder speelt Volostnov werk van Karatygin, Cotoire en Goedicke. De laatste had (hoorbaar) een Duitse achtergrond en was een warm pleitbezorger voor het werk van Bach. Zijn Preludium en Fuga in C droeg hij 1925 op aan zijn vriend Sergei Rachmaninov.

 

Great European Organ No. 93

Konstantin Volostnov plays the Walker Organ of Riga Dom, Latvia

 

Prelude and Fugue in D major Op. 93, Prelude and Fugue in D minor Op. 98 (Glazunov); Prelude and Fugue ‘A la Russe’ (Karatygin); Prelude and Fugue in D major BWV 532 (Bach); Prelude and Fugue Op. 16 (Catoire); Prelude and Fugue in C minor Op. 34 No. 1, Prelude and Fugue in E flat major Op. 34 No. 2 (Goedicke)

 

Label:  Priory Records
Nummer: PRCD 1111
Speelduur: 55’55
Booklet:  12 pagina’s (EN)
Prijs:  € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]