Great European Organs No. 99 – St Patrick’s Cathedral Dublin

David Leigh is de assistent-organist van St.-Patrickkathedraal in Dublin, en levert vanuit zijn thuisbasis een virtuoze cd voor de één-na-laatste aflevering van de serie ‘Great European Organs’ van het label Priory. Leigh levert een programma dat zowel uitdagend als boeiend is, gecombineerd met vlekkeloze techniek en beheerste interpretaties. De akoestiek van de kathedraal is heerlijk, en het orgel is niet slecht – maar of het een grootheid in de Europese orgelwereld is, waag ik in twijfel te trekken.

Text Example

advertentieHet Willis-orgel van de Rooms-katholieke kathedraal van Dublin werd gebouwd in 1902, een jaar na het overlijden van Father Willis. Het instrument kwam in een ruime opstelling in het triforium van het koor van de kathedraal te staan. Helaas werd het instrument in 1963 flink aangepakt door J.W. Walker & Sons, waarbij het romantische Choir werd verbouwd tot neobarok Positive, en onder andere alle mixturen werden veranderd; ook de tongwerken werden iets opgepept. De scherpste randjes werden er in weer 1994 afgehaald door Harrison & Harrison, maar de mixturen en aliquoten van Walker bleven. In de zachtere registraties is het instrument dan ook overtuigender en authentieker dan in het volle werk, zeker in het hoofdzakelijk Britse programma van Leigh.

Op dit minpuntje na, is dit echter een voortreffelijke cd. En eigenlijk is het gewoon ook een belangrijke klankdrager: het programma wordt gedomineerd door de grootse eerste orgelsymfonie van Lemare, maar bestaat verder geheel uit eerste opnames van werken door Harvey Grace, organist van Chichester en tijdgenoot van Lemare, Sir Robert Stewart, organist van de Dublinse kathedraal in de tweede helft van de negentiende eeuw, en Jean Giroud, componist en musicoloog aan de universiteit van Grenoble in de tweede helft van de twintigste eeuw.

De kwaliteit van de opname is geweldig: het contrapunt blijf duidelijk, en de ervaring van de diepe bassen van het pedaal in de akoestiek van de kerk is meeslepend! Al met al presenteert David Leigh hier een creatief programma op virtuoze wijze: een aanrader!

 


Great European Organs No. 99

David Leigh plays The Organ of St. Patrick’s Cathedral, Dublin

Concert Fantasia in D minor (Sir Ronert Prescott Stewart); From Six Pièces: Prélude Funèbre, Sortie (Joseph Guy Marie Ropartz); Organ Symphony No. 1 in G minor (Edwin H. Lemare); Toccata pour l’élevation (Jean Giroud); Fantasy Prelude Resurgam (Harvey Grace)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1168
Speelduur: 79’47
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 14,00)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk