Green and Pleasant Land

Al bij de eerste kennismaking met dit orgel vond Kevin Bowyer dat deze verborgen schat op cd moest worden vastgelegd. Het Norman & Beard-orgel uit 1904 in de parochiekerk van het Engelse Woburn maakte in 2013 een verpletterende indruk op hem. Hij werd direct geraakt door klankkwaliteit, de uitstekende akoestiek en de helderheid van het klankpalet van het instrument.

Text Example

advertentieBowyer kiest in voor de programmering van zijn cd’s zelden de gebaande paden. Ook voor deze Priory-opname werd  onbekende orgelmuziek afgestoft. In de zoektocht naar muziek uit de bouwtijd van het orgel kwam hij uit bij een stapel aflevering van de The Organ Loft, een serie orgelmuziek die tussen 1900 en 1910 maandelijks verscheen. Een prima staalkaart voor de presentatie van dit drieklaviers orgel met 39 registers.

In het booklet is, naast een programmatoelichting en bio van Bowyer, opvallend veel ruimte gemaakt voor een artikel over het orgel. H.B. Sharp geeft een uitgebreide en interessante (klank)beschrijving van alle registerfamilies, compleet met registratieaanwijzingen en bijzondere registercombinaties. Overigens, wie de cd-cover bekijkt en zou denken dat Woburn aan zee ligt, komt bedrogen uit: het groene en aangename landschap is dat van St. Bees in Cumbria …


Green and Pleasant Land

Kevin Bowyer plays the Organ of Woburn Parish Church

Chorus in E flat (Bond); Cantilena in A flat (Halsey); Chant Pastorale (Michell); Novellette No. 1 (Holloway); Intermede (King); Toccata (Powell); Lullaby (Johnson); March in C minor (Andrews); Allegro Pomposo (Burgess); Calm in Sorrow (Filby); Toccata in C minor (Halsey); Nocturne (Jackson); Chant Joyeux (Halsey); Processional March (Birch); Notturno (Harrison); Marche Funebre (King); Melodie in E (Renaud); Grand Choeur (Powell)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1131
Speelduur: 77’77
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 18,50