Grimoaldo Macchia – Holland Suite

grimoaldo macchia holland suite

De Italiaanse organist en componist Grimoaldo Macchia (*1972) heeft kennelijk iets met Nederland of met Nederlandse organisten. Zijn composities kwamen al eens, uitgevoerd door een Finse organist, uit op een Nederlands cd-label of werden gespeeld door een Nederlandse organist.

Text Example

advertentie 

Nu is zijn bladmuziek ook in Nederland verschenen bij muziekuitgever Martin Muziek. Daar kwam een vierhandige Holland Suite uit, opgedragen aan orgelduo Marien Stouten en Jan Peter Teeuw.

 

Geen Valerius‘ Gedenck-Clanck of ander ‘vaderlandsch’ liedrepertoire ligt – zoals de titel doet vermoeden – ten grondslag aan deze suite. De melodie die bij ons bekend is als ‘Eens als de bazuinen klinken’ vormt de basis van dit zesdelige werk. Erg Hollands is het thema, de hymnmelodie Rhuddlan uit Wales, dan ook niet.

 

Maar, uiteindelijk ligt Wales toch praktisch op dezelfde breedtegraad als Nederland. En met een Zuid-Europese blik bezien is dat misschien toch een pot Europees nat. Of de compositorische behandeling van dit lied over de Dag des Oordeels nu echt Hollands is? Daarover oordeelt u bestens zelf.

 

Hoe dan ook: effectieve muziek voor vier handen en twee voeten in een toegankelijke stijl. Een beetje oefenen is wel nodig, met name op de pedaalpartij.

 

 

Grimoaldo Macchia

Holland Suite

For Organ | Four Hands

 

Introduzione Trionfal, Fanfare e Andante, Scherzoso, Fugato, Toccate en Koraal March

 

Uitgave: Martin Muziek
Nummer: MM 131003
Pagina’s: 32, geniet
Prijs: € 14,50
Bestellen: www.martinmuziek.nl