Groninger Orgelagenda 2015 verschenen

groninger orgelagenda 2015

Onlangs bracht de Stichting Groningen Orgelland (SGO) de Groninger Orgelagenda 2015 uit. Hierin zijn alle orgelconcerten en -activiteiten van de provincie Groningen en een deel van de provincie Drenthe opgenomen. Daarnaast bevat de agenda allerlei wetenswaardigheden, ontwikkelingen en nieuwsfeiten over orgels in het Groninger vermeld.

Text Example

advertentie 

Er is aandacht voor het orgelconcours voor amateurorganisten dat op 24 oktober op het dan pas in gebruik genomen Hinsz-orgel in Uithuizermeeden plaats zal vinden. Verder is er informatie opgenomen over de SGO-orgelreis naar Duitsland en Denemarken van 21 tot en met 26 september 2015. Na tien jaar voor het laatst onder leiding van Bernhardt Edskes in samenwerking met organist Sietze de Vries, die de artistieke leiding vanaf  2016 op zich zal nemen met assistentie van stagaires van Nederlandse conservatoria.

 

Bolt

Dat het dit jaar 25 jaar geleden is dat Klaas Bolt overleed, gaat ook niet aan de provincie Groningen voorbij. De geboren Groninger wordt op 6 juni herdacht met een eendaagse excursie naar orgels in zijn geboortestreek onder leiding van Bernhardt Edskes en een concert in Midwolda op zijn sterfdag 11 april.

 

Cornet

De 48 pagina’s tellende agenda bevat verder informatie over excursies, festivals en orgelrestauratieprojecten in Groningen. Zo valt onder meer de lezen dat het orgel van de Der Aa-kerk zijn in 1935 verdwenen Cornet 2′ in het Pedaal terugkrijgt, dit najaar te reconstrueren door Reil. En in Farmsum is het nog niet zeker dat het fameuze Lohman-orgel nog dit jaar in gebruik kan worden genomen: bijzondere vondsten tijdens de kerkrestauratie, schadelijke schimmels, extra windladerestauratie en aardbevingsschade zorgden ervoor dat de vier jaar geleden begonnen restauratie telkens vertraging oploopt.

 

De Groninger Orgelagenda is te downloaden of te bestellen via www.groningenorgelland.nl