Groot onderhoud uitgevoerd aan Vermeulen-orgel Cosmas en Damianuskerk Abcoude

Vermeulen-orgel parochiekerk van de H.H. Cosmas en Damianus te Abcoude | © foto Verschueren Orgelbouw

De afgelopen maanden werd groot onderhoud uitgevoerd aan het Vermeulen-orgel in de parochiekerk H.H. Cosmas en Damianus in Abcoude. Het werk, waarbij ook veel aandacht was voor de intonatie, werd onlangs afgerond door Verschueren Orgelbouw.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1978 gebouwd door de firma Gebrs. Vermeulen uit Weert. Die liet zich bij de bouw inspireren door historische instrumenten die in de voorgaande jaren door de orgelmaker gerestaureerd waren.

Het nieuwe orgel werd in februari 1979 ingewijd en verving het uit 1928 daterende Pels-orgel. Het orgel kreeg een plaats in het transept van de kerk. De windladen zijn voor de drie werken gecombineerd. In de onderkast is een magazijnbalg geplaatst.

Groot onderhoud

Het binnenwerk van het orgel was vervuild en als gevolg van slijtage werd groot onderhoud noodzakelijk. De afgelopen maanden zijn deze werkzaamheden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort. Daarbij werden alle onderdelen schoongemaakt en nagezien. De belering van de magazijnbalg werd deels vervangen. Ook alle pulpeten waren aan vervanging toe.

Intonatie herzien

De schoonmaak werd aangegrepen om ook de intonatie op punten te herzien: Het verschil in klankkleur tussen de Bourdon (HW) en de Holpijp 8 (Pos) was minimaal; zowel mensuur als makelij (roerfluit) van beide registers was bijna identiek. Om een groter contrast te realiseren zijn de roeren van de Bourdon gedicht en is de intonatie van het register aangepast.

Ook de intonatie van de overige registers is herzien waarbij vooral gestreefd is naar een betere versmelting van de registers onderling en een evenwichtige en ‘rustige’ aanspraak van de pijpen.

Binnenwerk van het Vermeulen-orgel | © foto Verschueren Orgelbouw

De frontpijpen zijn in het kader van het groot onderhoud opnieuw gepolijst. Achter het orgel is door vrijwilligers in eigen beheer een nieuwe stemvloer aangebracht.

De werkzaamheden werden namens de KKOR door Ton van Eck begeleidt. De oplevering vond op 9 april plaats. Het is de bedoeling om op een later moment dit jaar het orgel te presenteren bij gelegenheid van een concert.

Het Vermeulen-orgel in het transept | © foto Verschueren Orgelbouw

Dispositie

Hoofdwerk (II) C-g3
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur III-IV
Trompet 8 bas/discant

Positief (I) C-g3
Holpijp 8
Fluit 4
Nasard 2 2/3
Woudfluit 2
Terts 1 3/5

Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8 – transmissie HW

Koppelingen bediening m.b.v. registertrekkers
Pedaalkoppel I
Pedaalkoppel II
Manuaalkoppel

Mixtuursamenstelling

C12/31/2
c1 1/312/31/2
g21 1/312/3
g12 2/321 1/31
g242 2/321 1/3
c342 2/322

Temperatuur: evenredig zwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 16 C°
Winddruk: 88 mm wk

Gegevens met dank aan Johan Zoutendijk, Verschueren Orgelbouw, Ittervoort