Guilmant – Complete Organ Sonatas

Guilmant Complete Organ Sonatas Adriano Falcioni

Bij Brilliant Classics kwam onlangs een nieuw integrale opname van de orgelsonates van Alexandre Guilmant uit, gespeeld door Adriano Falcioni op het Vegezzi-Bossi-orgel in de Sacro Cuore in het Italiaanse Cuneo.

Text Example

advertentie



Erg veel integrales van Guilmants Sonates zijn er niet op cd verschenen. De meest recente is de vierdelige serie die Peter Eilander tussen 2004 en 2010 uitbracht waarop de acht Sonates, gespeeld op Cavaillé-Coll-orgels, worden afgewisseld met werken die Guilmant programmeerde tijdens zijn concerten in de Parijse Trocadéro.

Motette bracht alle Sonates uit in de serie ‘Ausgewählte Werke’, gespeeld door verschillende organisten op al even diverse orgels. En er is natuurlijk de box die Ben van Oosten in 1995 voor MD+G uitbracht op het orgel van de St. Ouen in Rouen. Niet helemaal uit het cd-tijdperk, maar later wel op cd verschenen, zijn de opnamen van Feike Asma uit de tijd van de langspeelplaat (en de tijd dat de negentiende-eeuwse weelderigheid van Guilmants muziek niet zo bon-ton was).

Nu is er dan deze nieuwe 3cd-box van Adriano Falcioni. Geen Cavaille-Coll, maar wel een orgel wat in aanleg uit het einde van de negentiende eeuw stamt. Met vier manualen en pedaal, 52 registers, praktisch alle benodigde tongwerken en een gunstige akoestiek, is het aardig opgewassen tegen de met verve gespeelde muziek. En dat voor maar twee tientjes…

Guilmant – Complete Organ Sonatas

Adriano Falcioni at the Organ of the Sacro Cuore Church, Cuneo, Italy by Carlo Vegezzi-Bossi, 1897

Sonata No. 1 Op. 42 in D minor; Sonata No. 2 Op. 50 in D major; Sonata No. 3 Op. 56 in C minor; Sonata No. 4 Op. 61 in D minor; Sonata No. 5 Op. 80 in C minor; Sonata No. 6 Op. 86 in B minor; Sonata No. 7 Op. 89 in F major; Sonata No. 8 Op. 91 in A major.

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94227 [3CD]
Speelduur: 
 50’39 + 72’24 + 62’16
Booklet: 12 pagina’s [EN]
Prijs: € 19,95