Haags Orgel Kontakt viert vijftigjarig jubileum

Metzler-orgel Grote Kerk Den Haag | © orgelfoto.nl

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) bestaat vijftig jaar. Op zaterdag 30 september 2023 wordt dit gouden jubileum gevierd met een dubbelconcert in de Lutherse Kerk en de Grote Kerk.

Text Example

advertentieHet HOK ontstond op initiatief van de gemeente Den Haag om te komen tot een samenwerkingsverband van aanbieders van orgelconcerten in de Haagse binnenstad. Op 18 maart 1973 was de oprichting van de Stichting een feit. Het doel: het bevorderen van de orgelcultuur. 

Coördineren

De stichting doet dat onder meer door het organiseren en het coördineren van orgelconcerten, het organiseren van excursies, het stimuleren van de documentatie op het gebied van de Haagse orgels en gezamenlijke publiciteit. Daarbij gaat het ook om diverse educatieve projecten om met name de jeugd vertrouwd te maken met het orgel.

In het samenwerkingsverband van het HOK zijn momenteel zes locaties opgenomen: de Grote Kerk, de Kloosterkerk, de Lutherse Kerk, de Sint-Jacobuskerk, de Elandstraatkerk en de Gotische Zaal van de Raad van State. Het wil zich ontwikkelen tot een platform voor alle Haagse orgels, ‘want naast de grote orgels in het centrum zijn er op talloze locaties juweeltjes van instrumenten die evengoed deel uit maken van de Haagse orgelcultuur’, vindt het bestuur.

Jubileumconcerten

De twee jubileumconcerten vinden zaterdag 30 september plaats in de Lutherse Kerk en de Grote Kerk en worden gegeven door de organisten van de HOK-locaties. Van 15.00 tot 15.45 uur bespelen Sander van den Houten, Geerten van de Wetering en Bert den Hertog het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk.

Het tweede concert wordt gegeven van 16.15 tot 17.00 uur op het Metzler-orgel van de Grote Kerk door Jos van der Kooy, Susanna Veerman en Wim Does, en wordt door Ben van Oosten afgesloten met het Allegro vivace uit de Vijfde Symphonie van Widor. 

Feliciteren

Vanaf 17.00 uur is er een receptie in de Grote Kerk waarbij er gelegenheid is om de concertgevers te ontmoeten en het HOK-bestuur te feliciteren. Toegang voor beide concerten is € 15 inclusief een drankje. Voor jongeren is de toegang gratis.

Zie ook: haagsorgelkontakt.nl