Haarlemse penning van verdienste voor Teke Bijlsma

© 2014 fotografie Ad Schaap

De Haarlemse organist, pianist, componist en koordirigent Teke Bijlsma heeft zaterdag 26 april de penning van verdienste van de stad Haarlem gekregen. De penning werd hem in de Grote Kerk uitgereikt door burgemeester Bernt Schneiders tijdens de Zing-in op Koningsdag.

Text Example

advertentieDit jaar viert de 78-jarige Bijlsma zijn zestigjarig jubileum als musicus. Hij was organist in zeven Haarlemse kerken, waaronder de Wilhelminakerk. Ook nam hij diverse grammofoonplaten en cd’s van Haarlemse orgels op, onder andere ten bate van de restauratie van het koorhek en de kroonluchters in de Grote Kerk.

Sinds 1968 dirigeerde hij de Koninginnedag-aubade op de Grote Markt in Haarlem. In de jaren zeventig werd deze verplaatst naar de Grote Kerk waar Bijlsma nog steeds de Zing-in op Koningsdag voorziet van orgel- en pianobegeleiding.

Als muziekdocent op diverse Haarlemse basisscholen heeft Teke Bijlsma vele jonge Haarlemmers actief kennis laten maken met muziek.. Daarnaast was hij dirigent van diverse Haarlemse koren, waaronder een knapenkoor, een dubbelkwartet en gemengde koren. Verschillende Haarlemse schoolkoren wonnen onder zijn leiding landelijke concoursen.

Bijlsma treedt nog regelmatig op met Lolita Hooglugt en dochter Michaëla Bijlsma in het Trio Bijlsma²Hooglugt. Binnen dit trio is hij begeleider, arrangeur en componist.

Teke Bijlsma is de zevende Haarlemmer die de penning van verdienste uitgereikt heeft gekregen.