Halve finale Ambitus Orgelconcours in De Doelen Rotterdam

Op zaterdagmiddag 15 juni vindt in De Doelen in Rotterdam de halve finale voor conservatoriumstudenten plaats in de tweede editie van het Ambitus Orgelconcours. Vijf studenten van de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Groningen zullen op het Flentrop-orgel met elkaar de strijd aangaan om de drie finaleplaatsen.

Text Example

advertentieDe kandidaten behoren allen tot de C-categorie van het concours dat ook categorieën A en B voor jonge niet-conservatoriumstudenten kent. Het vijftal bleef over na twee eerdere rondes: een beoordeling van een eigen opname en een tweede ronde op 9 maart dit jaar gespeeld in de Oude Kerk te Rotterdam Charlois. Wie de kandidaten zijn wordt pas na de halve finale door de organisatie bekend gemaakt.

Verplichte werken
In De Doelen moeten de deelnemers een programma van maximaal 35 minuten spelen, bestaande uit een van een aantal voorgeselecteerde grote Bach-werken en de Pastorale Op. 19 van Franck. Ook zal de vaardigheid in samenspel op de proef worden gesteld in Petr Ebens Landscape with Horses uit Landscapes of Patmos voor orgel en slagwerk. Vierdejaars Codarts-student Diego Cassado zal de slagwerkpartij voor zijn rekening nemen.

Codarts
Mede op initiatief van Codarts Hogeschool speelt samenwerking met andere musici een belangrijke rol. Zo hebben de orgelstudenten in de tweede ronde van deze editie met een vocalist gemusiceerd. Codarts geeft op verschillende gebieden ondersteuning waaronder het zorgen voor musici die tijdens het concours samenspelen met de Ambitus-kandidaten en het geven van masterclasses.

Halve finale: vrijkaart verplicht
De halve finale in de De Doelen vindt zaterdag 15 juni plaats van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar het aanvragen van een vrijkaart is verplicht bij De Doelen via dedoelen.nl of door te bellen met de kassa op 010-2171717.

De finale van het Ambitus Orgelconcours wordt op 7 september 2019 gehouden in de Laurenskerk te Rotterdam. Dan zullen niet alleen de drie geselecteerde finalisten uit de C-categorie optreden, maar ook de drie overgebleven kandidaten uit de categorie A (tot en met 14 jaar) en de finalisten uit de categorie B (15 tot en met 20 jaar).

Meer informatie ambitusfoundation.org

 

© 2019 fotografie Gérard van Betlehem