Hans Fidom benoemd tot hoogleraar orgelkunde aan VU

Text Example

advertentiePer 1 mei 2010 is Dr. Hans Fidom benoemd tot hoogleraar orgelkunde aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. De leerstoel is gevestigd door Stichting Orgelpark in Amsterdam. Het doel van de leerstoel is het integreren van ‘orgelmuziekwetenschap’ en algemene muziekwetenschap. De VU kende al eerder een leerstoel Orgelkunde die werd bekleed door de in januari 2009 overleden Dr. Ewald Kooiman.

Naar aanleiding van suggesties uit de muziekwetenschap, de orgelwereld en de VU zelf besloot het Orgelpark in samenspraak met de VU opnieuw een leerstoel Orgelkunde te realiseren. Het Orgelpark was onder leiding van Hans Fidom al actief op het gebied van muziekwetenschappelijk met het Orgelpark Research Program. De leerstoel zal zich onder meer richten op de onderwerpen Improvisatie, Recent Orgelerfgoed en Esthetica van de Orgelkunst.

Hans Fidom (1967) was van 1996 tot 2006 hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Het Orgel’. Sinds 2007 is Fidom als muziekwetenschapper en hoofdrecteur van huismagazine Timbres verbonden aan het Orgelpark. Ook was hij onder meer actief als secretaris van de Stichting Internationaal Orgelconcours Haarlem en als adviseur van de Kunstraad Groningen. Hij is tevens organist en orgeladviseur, beide met een focus op het ‘moderne orgel’.

Hans Fidom promoveerde in 2002 bij Ewald Kooiman op een onderzoek naar de manier waarop het ontstaan van ‘het moderne orgel’ in Duitsland rond 1900 werd begeleid door publieke discussies. Daarin toonde hij aan dat de integrale samenhang van het concept van dit ‘moderne orgel’ onder meer in en door deze discussies is gevormd. De vraag hoe de esthetica van muziek en muziekinstrumenten in de praktijk ontstaat, staat ook centraal in Fidoms publicaties over musiceren door organisten.

Het Orgelpark zal fungeren als ‘instituut’ van de nieuwe leerstoel. Op het programma staan (promotie)onderzoek, symposia, publicaties en beknopte college- en/of cursusreeksen.

[bron: persbericht]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Gerco Schaap, Baarn