Hans Tolhuijs – ‘Evert’ for organ

hans tolhuijs evert organ

Jazzcomponist en -arrangeur Hans Tolhuijs schreef een orgelwerk gebaseerd op het leven zijn vader Evert. De driedelige compositie werd in februari dit jaar voltooid en verscheen onlangs bij muziekuitgever Valeur Ajoutée.

Hans Tolhuijs (Amsterdam, 1949) studeerde van 2004 tot 2008 jazzcompositie en arrangement bij Paul M. van Brugge aan Codarts in Rotterdam. Jaren geleden vatte hij het plan op om een orgelwerk te schrijven gebaseerd op het leven van zijn vader Evert, die hem al vroeg meenam naar orgelconcerten in de Mozes en Aäronkerk, de Nicolaaskerk en vele andere kerken in Amsterdam.

De eerste schetsen voor ‘Evert’ werden in 2016 gemaakt. In drie delen worden ups and downs in het leven van Evert getoonzet. Van een onbezorgde jeugd die wordt doorkruist door dissonanten (deel 1), via de vrolijke kijk die moeder Tolhuijs had op het leven (deel 2), komt de turbulentie van het gezinsleven in deel 3 aan bod. Het werk eindig met tweemaal de topnoten in de vorm van B-A-C-H, de componist waarvan Evert een groot liefhebber was. In februari 2018 lag de partituur bij de uitgever.

Demonstratiepagina’s van Evert zijn hier te vinden.

 

 


Hans Tolhuijs

Evert for organ

Valeur Ajoutée, Utrecht, 2018 | 18 pagina’s | € 10,50 print, € 6,95 digitaal 

 

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.