Hans van der Harst (83) overleden

hans van der harst
Dr. Hans van der Harst (1930-2014) | © fotografie Frank Bult

Organist en orgeladviseur Hans van der Harst is op 10 januari overleden. Hij werd 83 jaar.

Text Example

advertentie 

Dr. Hans van der Harst was lange tijd organist van de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Daarnaast was hij als adviseur voor onder meer de Katholieke Orgel- en Klokkenraad (KKOR) betrokken bij een groot aantal orgelbouw- en restauratieprojecten. Ook publiceerde over orgels en orgelbouw, waaronder in de serie ‘Langs Nederlandse orgels’.

 

Klooster

Hans van der Harst, geboren in 1930, groeide op in Amsterdam. Hoewel van hervormde huize trad hij na zijn gymnasiumopleiding toe tot het Norbertijnenklooster in Heeswijk waar hij zijn eerste orgellessen kreeg. Later kreeg hij les van Albert de Klerk en Cor Kee (improvisatie). Na zijn priesterwijding in 1956 studeerde orgel bij Huub Houët en Louis Toebosch aan het conservatorium in Tilburg waar hij in 1964 het diploma solospel orgel behaalde. In 1967 verliet Van der Harst het klooster en ging muziekwetenschap en kunstgeschiedenis studeren.

 

Adviseur

In 1961 werd Hans van der Harst orgeladviseur bij de KKOR waarbij hij zich vooral richtte op advieswerk bij restauratie van historische orgels.  Zo was hij onder meer betrokken bij de restauratie van het Smits-orgel in Schijndel, het Maarschalkerweerd-orgel in de O.L.V. Basiliek in Zwolle en ‘zijn’ Maarschalkerweerd-orgel in de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Daarnaast adviseerde hij ook bij orgelprojecten in protestantse kring. Bij zijn pensionering als adviseur in 1995 had hij meer dan 120 restauraties begeleid.

 

De crematieplechtigheid heeft gisteren in besloten kring plaatsgevonden.

 

 

© 2014 fotografie Frank Bult