Hans van Haeften – Variaties – 7 liedbewerkingen voor orgel

hans van haeften variaties

De Amersfoortse organist Hans van Haeften nam dit jaar de cd ‘Variaties’ op in de Sint-Cathrien in Eindhoven. De eigen composities en Bachbewerkingen van de cd verschenen als bladmuziek.

Van Haeften schrijft in diverse stijlen, van Buxtehude tot neobarok. Ook is hij niet eenkennig in zijn suggestie voor de interpretatie van de Bachbewerkingen: ze mogen wat hem betreft zowel barok als romantisch worden uitgevoerd.

De koralen ‘Ach bleib bei uns’ en ‘Wer nur den lieben Gott’ tref je ook aan in Schüblerkoralen, door Bach zelf voor orgel bewerkte cantatedelen. Anders dan Bach neemt Van Haeften meer uit de oorspronkelijk instrumentatie over. Daarmee klinken de koralen niet alleen ‘rijker’ maar zijn ze ook technisch wat uitdagender.

Hans van Haeften – Variaties

7 liebewerkingen voor orgel

Bach, bew. Van Haeften: Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ (BWV 6/3); Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 93/4); Van Haeften: Koraal, variatie en canon ‘Die ons schiep’; Koraal en variaties ‘Het hoogste woord daalt uit het licht’; Meditatie ‘Zolang wij ademhalen’; Prière psaume 16 ‘Préserve-moi, ô Dieu’; ‘d’Almachtige is mijn herder en geleide’

Eigen uitgave, 2020, 25 p., € 11,95 | hansvanhaeften.com

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.