Happiness – Willeke Smits

cd happiness willeke smits

Een compositie van Ad Wammes voor je verjaardag? Niet iedereen valt die eer te beurt; organiste Willeke Smits wél! Het is dan ook het titelwerk van haar nieuwste cd die zij opnam op het Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk in Utrecht.

Text Example

advertentieHappiness heet het vier minuten durende werk van Wammes. ‘This is not a waltz!’ was de werktitel van de compositie, die nu de status van subtitel (en waarschuwing) heeft gekregen.‘Voor minder ritmische spelers is de verleiding om het genoteerde ritme [driekwarts maat] aan te passen groot’ staat in de uitgebreide toelichting in het booklet. ‘Door het aanhoudende syncopische ritme kan er een aanstekelijk Schwung ontstaan, mits de speler zich strikt aan de ‘eigenlijke’ onderliggende beat houdt.’ Willeke Smits kreeg het werk Happiness dit jaar cadeau van haar man Harry den Hertog, die tevens voor de opname van deze cd zorgde.

Happiness is ook het motto van Willeke Smits als musicus. Ze wil muziek maken die ‘mensen kan optillen, blij maken.’ Dat begint al met Griegs Holberg Suite, die Smits transcribeerde naar een orgelwerk ‘in olden style’, passend bij het achttiende-eeuwse karakter van ‘haar’ orgel in de Tuindorpkerk. De lichtvoetigheid zet zij door met enkele (trio)sonates en een concerto. Op het cd-covertje nu eens niet de obligate orgelfoto maar de artieste zelf die een en al happiness uitstraalt.


Happiness – Willeke Smits

Ruprecht-orgel, Tuindorpkerk, Utrecht

Holberg Suite (Suite in olden style) (Grieg, arr. Willeke Smits); Trionsonate in D (Telemann); Concerto in G BWV 592 von Prinz Johann Ernst von Sachsen-Weimar (Bach); Triosonate in C BWV 529 (Bach); Sonata terza in g (Fux); Happiness (this is not a waltz!) (Wammes).

Label: Willeke Smits
Nummer: WSR201501
Speelduur: 57’41
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs: € 17,50 (exclusief verzendkosten)
Bestellen: www.willekesmits.nl