Harald Vogel krijgt Buxtehudeprijs van de stad Lübeck

Harald Vogel, organist en professor aan de Hochschule der Künste in Bremen, krijgt zaterdag 15 september de Buxtehudeprijs van de stad Lübeck uitgereikt. Vogel ontvangt de prijs voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de Noord-Duitse orgelkunst en de spreiding van de muziek van Dietrich Buxtehude.

Text Example

advertentieHet Lübecker stadsbestuur maakte in maart dit jaar al bekend de Harald Vogel de prijs zou krijgen. In 2018 is het 350 jaar gelden dat Dietrich Buxtehude werd aangesteld als organist van de St. Marienkirche in Lübeck. Daarin zag de stad aanleiding om de prijs toe te kennen aan ‘iemand bij wie de bouw van historische orgels en het werk van Buxtehude op een bijzondere wijze in één persoon zijn verenigd.’

Invloed
Harald Vogel (*1941) heeft zich toegelegd op historische uitvoeringspraktijk en de studie van zowel de bouw als bespeling van originele instrumenten. Vanaf 2002 heeft hij met de oprichting van de Norddeutsche Orgelakademie een grote invloed gehad op de opleiding van organisten in deze vakgebieden. Meer dan dertig jaar was hij de drijvende kracht achter het Dollard Festival, het tweejaarlijkse orgelfestival dat zich in de historische orgellandschappen van zowel Groningen als Oost-Friesland afspeelde.

Adviseur
Als orgeladviseur was hij niet alleen actief voor de Evangelisch-Reformierte Kirche, maar ook betrokken bij een groot aantal restauratie en nieuwbouwprojecten in Duitsland en daarbuiten. Als eerste legde Harald Vogel alle orgelwerke van Buxtehude vast op historische orgels. De zeven cd’s, opgenomen op zeventien orgels, verschenen op het Duitse label MDG.

Lees ook
Buxtehude met Vogel: nog steeds toonaangevend *****

Gelauwerd
Al eerder werd Vogel voor zijn verdiensten gelauwerd in 2008 ontving hij een eredoctoraat aan de Technische Universiteit van het Zweedse Luleå. In 2012 kreeg hij de ECHO Klassik voor zijn Sweelinck-opnamen. In 2014 kreeg hij opnieuw een eredoctoraat, nu aan Oberlin College in Ohio (VS).

Buxtehudeprijs
De Buxtehudeprijs werd in 1951 voor het eerst toegekend ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de Lübecker Marienkirche. De prijs, vernoemd naar de organist die van 1668 tot 1707 aan de kerk was verbonden, wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van kerkmuziek. In 2012 ging de prijs naar Ton Koopman.

Uitreiking
De uitreiking van de Buxtehudeprijs aan Harald Vogel vindt zaterdagavond 15 september plaats in het raadhuis van de hanzestad. Daags daarna geeft de prijswinnaar om 16.00 uur een concert in de Jakobikirche.