Hardorff-orgel Kimswerd gerestaureerd

Text Example

advertentieOp vrijdag 17 mei wordt het Hardorff-orgel van de protestantse Laurentiuskerk te Kimswerd na een restauratie door Bakker & Timmenga opnieuw in gebruik genomen.

Het orgel van de Laurentiuskerk werd in 1858 gebouwd door Willem Hardorff, orgelmaker te Leeuwarden. Het tweeklaviers balustradeorgel met zijkantbespeling kreeg negentien stemmen. Opvallend in het frontontwerp zijn twee bazuinblazende engelen die zijn geplaatst op de deling van de tussenvelden.

In 1885 wordt het orgel nog door Hardorff hersteld na werkzaamheden aan het kerkgebouw. In 1912 zijn het de Gebroeders Adema uit Leeuwarden die herstelwerkzaamheden aan het orgel uitvoeren. Daarbij sneuvelen de twee tongwerken van het Bovenwerk (Vox Humana 8’ en Harmonica 8’) ten faveure van een Gamba 8’ en een Voix Céleste 8’.

In 1964 voert W. Eppinga een restauratie uit waarbij het orgel ook een aantal wijzigingen ondergaat. Het pedaal wordt uitgebreid tot d1; Eppinga maakt daartoe een nieuw pedaalklavier, pedaalwellenbord en orgelbank. De twee strijkers die Adema in 1912 plaatste worden vervangen door een Terts 1 3/5’ en Quint 1 1/3’ en er wordt en pneumatische tremulant toegevoegd.

De recente restauratie is uitgevoerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga. Als adviseur trad Theo Jellema op. Op het Bovenwerk zijn weer twee tongwerken geplaatst. De nieuwe Vox humana 8’ is gemaakt naar voorbeeld van een gelijknamig register van Van Dam. De Dulciaan 8’ is een bestaand exemplaar, gemaakt door Hardorff. De herkomst van dit register is niet bekend. De pedaaluitbreiding van Eppinga is ongedaan gemaakt, de betreffende delen zijn nieuw in stijl bijgemaakt. De originele orgelbank van Hardorff werd teruggevonden en is gerestaureerd en opnieuw met leer bekleed. De pneumatische tremulant is verwijderd en de twee afsluiters zijn opnieuw aangesloten. De orgelkas kreeg tenslotte de originele zwarte kleur weer terug.

Op vrijdag 17 mei wordt het orgel officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de Stichting Laurentiuskerk Kimswerd. De bijeenkomst begint om 19.45 uur. Het orgel zal worden bespeeld door Theo Jellema, die evenals Bert Ydema (directeur van Bakker & Timmenga en Otto Roelofsen (organist van de kerk) tekst en uitleg zal geven bij het orgel en de restauratie.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Prestant 16 D

Bourdon 16

Prestant 8

Baarpijp 8

Holpijp 8

Octaaf 4

Roerfluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur III-IV

Trompet 8 B/D

Bovenwerk C-f3

Fluit douce

Salicet 8

Viola di Gamba 8 D

Prestant 4

Fluit d’amour4

Speelfluit 2

Dulciaan 8 – Hardorff, geplaatst 2013

Vox humana 8 – 2013

Pedaal C-c1

Werktuiglijke registers

Koppeling Hoofdwerk-Bovenwerk

Pedaalkoppeling Hoofdwerk

Afsluiting Hoofdwerk

Afsluiting Bovenwerk

© 2013 www.orgelnieuws.nl