Hayo Boerema – Olivier Messiaen Volume II

Voor Hayo Boerema is het vastleggen van het complete orgeloeuvre van Olivier Messiaen op zijn eigen orgel niet minder dan een droom die uitkomt. In een RD-interview over dit project verklaarde hij dat als volgt: Messiaen is voor hem na Bach de belangrijkste orgelcomponist en de orgelreus van Rotterdam lijkt voor diens muziek te zijn gebouwd.

Text Example

advertentieVorig jaar rond deze tijd verscheen volume I van wat uiteindelijk een zevendelige integrale moet worden, met daarop Messiaens reflectie op de geboorte van Jezus. De hoofdmoot van volume II bestaat uit muziek die de componist voor twee andere kerkelijke feesten schreef: Hemelvaart en Pinksteren. Het booklet geeft uitleg over het programma en de vertaling daarvan naar het Marcussen-orgel.

Ook dit keer trakteert Boerema ons bij wijze van toegift op een improvisatie in de geest van Messiaen. Hij baseert zich daarbij op het beest, of liever gezegd de diverse beesten, uit het bijbelboek Openbaringen. In het booklet licht Boerema in grote lijnen toe hoe hij hier in muzikale zin ‘de beest uithangt’.

Nederlandse Orgelkalender 2017

 


Olivier Messiaen – Complete Organ Works Volume II

Hayo Boerema, Marcussen organ Grote of Sint-Laurenskerk Rotterdam

L’Ascension (1933); Messe de la Pentecôte (1950); Verset pour la fête de Dédidace (1960).
Bonus: Improvisation ‘La Bête de l’Apocalypse’ (Boerema).

 

Label: HAYO
Nummer: HAYO197207
Speelduur: 70’10
Booklet: 36 pagina’s (NL/EN)
Prijs: € 18,50

 

Bestellen
website Hayo Boerema