Hayo Boerema – Widor [CD VAN DE MAAND]

Text Example

advertentieWat zou de C-factor zijn van Hayo Boerema? Gelukkig niet zo hoog dat hij uit puristische overwegingen ons Widor uit de Rotterdamse Laurens zou onthouden … Recensent Arjen van Kralingen deelde maar liefst 6 x 5 sterren uit aan de nieuwste cd van de Laurens-titularis. Vandaar ‘cd van de maand april’.

WIDOR

Hayo Boerema

Marcussen-orgel

Grote of St. Laurenskerk Rotterdam

Charles-Marie Widor, Symphonie No. 5, op. 42/1 & Symphonie Gothique (No. 9)

Label: Prestare

Nummer: ZWF 3331561

Boekje: 15 pagina’s; N/ E

Muzikale interpretatie * * * * *

Programmakeuze * * * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Kwaliteit van de opname * * * * *

Informatie in het boeklet * * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *

Prijs: € 22,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Decennia geleden kwam er maar mondjesmaat echt orgelrepertoire uit de Laurens. De pseudoromantische richting verheugde zich weliswaar in de decibellen die je aan de Rotterdamse reus kunt ontlokken, maar van opnames van de voor het veelzijdige en nobele instrument geëigende kathedrale muziek kwam het niet zo, op (gelukkig!) een enkele cd van de maître zelf, Lemckert, na.

De laatste jaren heeft vooral het kwaliteitslabel Prestare daarin verandering gebracht met een indrukwekkend recital van Zwoferink en een heuse Keijzer-cd.

Lemckert-leerling Boerema maakt de Nederlandse èn ongetwijfeld ook de internationale orgelwereld blij met een klinkende Widor-cd. De gehele Vijfde en de mystieke Symphonie Gothique vullen een hele plaat. En wat een plaat! Hayo heeft ons drie jaar laten wachten, maar hij heeft de kleuren van zijn koninklijke orgel intussen heel goed in kaart gebracht. Afgewogen registraties laten in de variatiereeks (Allegro vivace) waarmee Widor zijn Vijfde opent een ongedachte palet horen.

Nee, het Marcussen-orgel is geen fletse Cavaillé-Coll-kopie, maar wat de artistieke vertaalslag die hier plaatsvindt biedt, is van een hogere orde. Een karaktervol en voornaam instrument wordt bespeeld door een speelman die aan deze klavieren helemaal op zijn plek is. Zo klinkt dit Frans-romantische repertoire werkelijk optimaal. Boerema schuwt het gebruik van de eclatante chamades niet, maar het blijft gelukkig subtiel.

Het Adagio van de Vijfde, dat wat zeurderig kan overkomen, krijgt in deze registratie toch de grandeur die in het geheel van de Vijfde past. En het is lang geleden dat ik de afsluitende (en soms afgezaagde) Toccata zo indrukwekkend heb gehoord: in een pittig tempo en in een strakke cadens die werkelijk geen ogenblik verslapt, waarbij de gestoken trompetten deze beroemde uitsmijter feestelijk bekronen.

Met de Gothique komen we in een andere wereld. Hier hoor je het meditatieve en mystieke klankidioom van Charles Tournemire reeds naderen. In zijn laatste groots opgezette orgelsymfonieën overstijgt een visionaire Widor toch de andere helft van de ‘Parijse tandem’: collega Vierne, die meer excelleerde in miniaturen.

Boerema heeft een muzikaal monumentje neergezet dat om meer, veel meer vraagt. Technisch volmaakt en smaakvol tot in details. Het boekje sluit er stijlvol op aan. De lay-out is chique en doet denken aan klassiekers onder de platenhoezen van eertijds. Hier en daar zie je al een flauwe kopie van deze stijl, maar het origineel is een stukje kunst dat het aandachtig beschouwen waard is. Kijk even naar het perspectief van het orgelfront dat het boekje siert en je begrijpt dat kwade tongen ooit het woord ‘macho’ in de mond namen voor het Laurensorgel. Een persoonlijkheid is het wel!

Laten we de opname niet vergeten. De naam Aad van der Waal houdt een garantie in en dat maakt hij weer waar. Van der Waal kreeg ooit een ronde 10 in het blad Luister van Maarten ’t Hart (Beekman met Franck in Perpignan, LBCD) en hierin kunnen ’t Hart en ik het eens zijn …

Wanneer volgen volumes met Dupré, Langlais, Vierne … en: Hayo à l’ improviste? Welkom! [ARJEN VAN KRALINGEN]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl