Hemelvaartsconcert: Dirk Out in Zaltbommel

Op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, organiseert de dit jaar jubilerende Stichting Vox Humana een orgelconcert in de Sint-Maartenskerk te Zaltbommel. Dirk Out voert dan werken uit van onder anderen Bach, Mendelssohn en Franck.

 

Dirk Out heeft voor zijn Hemelvaartsprogramma een doorlopende muzieklijn gecreëerd die begint bij Bach en eindigt bij de nog in leven zijnde Nederlandse organist Jan J. van den Berg. Met het dansende Preludium en Fuge in C-Dur (BWV 547) bijt Out het spits af gevolgd door ‘The Harmonious Blacksmith’ van Händel in een bewerking van Sigfrid Karg-Elert.

 

De romantiek wordt ingeluid door het Preludium en Fuge in e-moll van Felix Mendelssohn-Bartholdy in een transcriptie van de oud-titularis van de Maartenskerk Reitze Smits. In de Prélude, Fugue et Variation van Franck is duidelijk te horen dat de piano een grote rol speelde bij deze musicus. De tweede Frans-romanticus op het programma is Guilmant. Uit zijn Pièces dans différents styles klinkt het Morceau de Concert, opgedragen aan de Britse organist William Thomas Best.

 

Koraalgebonden Hemelvaartsmuziek klinkt terug in de werken van de Gentse kathedraalorganist Gabriel Verschraegen en Jan J. van den Berg. De muziek van Verschraegen is met de melodie van ‘Veni creator Spiritus’ geënt op het gregoriaans, terwijl Van den Berg in zijn Psalm 47 en ‘Gij Jezus die ten troon verheven’, meer teruggrijpt op de reformatorische en Hollandse traditie.

 

Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10 (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

 

www.stichtingvoxhumana.nl

 

 

© 2015 beeld www.orgelnieuws.nl