Henk Verhoef nieuwe universiteitsorganist VU

Text Example

advertentieHenk Verhoef wordt de nieuwe vaste bespeler voor het Couperin-orgel in de aula van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Hij neemt de plaats in van Ewald Kooiman, die in 2009 overleed. Verhoef wordt per 1 januari 2011 benoemd als VU-organist en beiaardier en bespeelt in deze rol geregeld het Couperin-orgel en het carillon. Verhoef studeerde orgel in Amsterdam en Parijs. Hij werd prijswinnaar bij verscheidene concoursen, en gaf concerten in Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië en de VS. Hij is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en organist van de Oude Kerk en de Oosterkerk. Voor de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën redigeerde hij de monografieën over de Nieuwe Kerk te Amsterdam en het Garrels-orgel van Purmerend.

Aan de Nederlandse Beiaardschool studeerde Verhoef beiaard. Tijdens zijn studie werd hij eerste prijswinnaar van de Pythische Spelen te Enschede, daarna maakte hij concertreizen naar Japan, Portugal en de VS. Hij is beiaardier van Woerden en bespeelt, als stadsbeiaardier van Monnickendam, de oudste handbespeelde beiaard ter wereld. Daarnaast is hij adviseur bij restauraties van zowel orgels als beiaarden; zo bijvoorbeeld in de Oude Kerk, waar een restauratie van het grote orgel in voorbereiding is, en bij de onlangs afgesloten restauratie van de Deventer Hemony-beiaard.

Behalve organist en beiaardier is Henk Verhoef ook dirigent, onder andere van het door hem opgerichte ensemble Camerata Oude Kerk.

In overleg met de orgelcommissie van de VU stelt Henk Verhoef een programma op voor 2011 en zal dit in samenwerking met anderen uitvoeren. Al dit jaar zal Verhoef te beluisteren zijn in de lopende serie lunchconcerten op 7 en 14 december van 12.30 tot 12.50 uur.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Mattheo Imbruno