Henry Willis & Sons bouwt orgel Hooglandse Kerk Leiden

Text Example

advertentieDe gerenommeerde Engelse orgelbouwer Henry Willis & Sons uit Liverpool is uitgekozen om het nieuwe Engelse kathedraalorgel in de Hooglandse Kerk te realiseren. Dat maakte de Stichting Cathedral Organ Leiden vandaag bekend.

Het nieuwe orgel is naar verwachting gereed in 2014. Dat is acht jaar nadat de Stichting Cathedral Organ Leiden (SCOL) in 2006 de plannen bekendmaakte om de Hooglandse Kerk te willen voorzien van een groot Engels orgel. De afgelopen vier jaar hebben velen zich achter de plannen geschaard: ruim 300 donateurs uit binnen en buitenland, maar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818, adverteerders en sponsors. Met deze steun kon SCOL een bescheidener formaat orgel van Henry ‘Father’ Willis verwerven, dat gaat dienen als basis voor het kathedraalorgel.

Momenteel buigen de orgelbouwers zich over het ontwerp van het nieuwe orgel. Hierbij laten zij het basisinstrument uit 1892 zoveel mogelijk intact. De firma gaat het basisinstrument de komende vier jaar uitbreiden met alle registers die het tot een Engels kathedraalorgel maken. De stichting SCOL heeft om in diezelfde tijdspanne de tijd om het aanzienlijke restant van de financiering rond te krijgen.

Henry Willis & Sons is geselecteerd na zorgvuldig vergelijk waarbij vier Engelse orgelbouwers meldden zich bij SCOL om mee te dingen en om hun rapportages en offertes uit te brengen. Op hun beurt hebben bestuursleden en adviseurs van SCOL een bezoek gebracht aan Engeland ter inspectie van een aantal specifieke orgelprojecten. In overleg met haar adviseurs heeft het SCOL-bestuur thans besloten dat, mits er voldoende fondsen voorhanden zijn, de firma Henry Willis & Sons te Liverpool de opdracht zal uitvoeren.

De keuze voor Henry Willis & Sons is onder andere bepaald door “het feit dat de zienswijze van deze firma uitstekend aansluit bij de voorwaarde van SCOL om het verworven ‘Father’ Willis-orgel zoveel als mogelijk in de huidige staat te handhaven. Waar de andere orgelbouwers in overweging gaven om alleen het bestaande pijpwerk te gebruiken en daarmee een compleet nieuw instrument te bouwen, heeft Henry Willis & Sons zich volledig achter het opgestelde plan geschaard.”

Links

www.cathedralorgan.nl

www.willis-organs.com

© 2009 www.orgelnieuws.nl