Herdenkingsconcert Dirk Jansz. Zwart in Dorpskerk Katwijk

Dirk Jansz. Zwart, © Gerco Schaap

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat organist Dirk Janz. Zwart werd geboren en 15 jaar geleden dat hij overleed. Daar wordt op vrijdag 19 mei bij stilgestaan met een concert op het Van Assendelft-orgel in de Dorpskerk te Katwijk aan den Rijn.

Text Example

advertentieDe organisten Cor de Vries en Arjan Wolfswinkel spelen een programma met koraalbewerkingen van Zwart zelf en met werken van andere componisten die terug te vinden zijn op de oude concertprogramma’s en diversen opnamen van Dirk Janz. Zwart.

Psalmfantasieën
Zo worden twee grote psalmfantasieën (147 en 105 ) en de Fantasie over het Valeriuslied ‘O Heer, hoe groot en hoe vervaarlijk’ van Zwart gespeeld. Verder staat er onder meer werk van Dirk Janz. Zwarts vader op het programma en werk van Bach, Liszt, Boëllmann, Merkel en Lemmens.

Initiatief
Wolfswinkel is één van de vaste organisten in de Dorpskerk van Katwijk. De Vries woont in Lisse maar is organist in twee Amsterdamse kerken. De twee concertgevers namen zelf het initiatief voor het herdenkingsconcert voor Dirk Jansz. Zwart – bij hun weten het enige dit jaar. Twee jaar geleden organiseerden zij al eens een soortgelijk concert ter herinnering aan Frans van Tilburg.

Gratis
Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, met een collecte na afloop. Er is halverwege het programma een pauze waarin koffie en thee verkrijgbaar is. Verder zal er een kleine expositie over Dirk Jansz. Zwart te zien zijn.

 

Meer informatie