Herhaling “De Koffer” op Radio 4

Text Example

advertentieIn de nachten van dinsdag 28 op woensdag 29 november en woensdag 29 op donderdag 30 november worden op Radio 4 twee programma’s “De Koffer” van Han Reiziger over Piet van Egmond herhaald. Tijdstip: 00.00 uur.

In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte VPRO-programmamaker Han Reiziger samen met technicus Michael Jansen een groot aantal radio-uitzendingen onder de titel “De Koffer”. Daarin lieten allerlei muziekliefhebbers een uur lang fragmenten uit hun platen- en bandencollectie horen die hen na aan het hart lagen en lichtten die toe. Deze programma’s worden momenteel herhaald, dagelijks om 00.00 uur op Radio 4.

In april 1993 werden twee “Koffers” uitgezonden die waren opgenomen ten huize van Gerco Schaap. In het eerste uur gaat het vooral over Van Egmonds optredens in het Amsterdamse Concertgebouw. Oud-secretaresse/registrante Nettie Spies, die in het eerste uur te gast is, vertelt onder meer over de eerste live-opnamen die zij in opdracht van Piet van Egmond in het Concertgebouw maakte, zoals van Bachs Weihnachtsoratorium , waaruit het openingskoor ‘Jauchzet frohlocket ‘ gedraaid wordt. Verderop in het programma is een unieke privé-opname uit november 1957 te horen van Händels Orgelconcert in Bes Op. nr. 2 door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink – die toen nog niet tot vaste dirigent was benoemd – met Piet van Egmond als orgelsolist.

In het tweede uur gaat het vooral over Piet van Egmond als veelzijdig uitvoerend musicus en over het werk van de stichting. U hoort opnamen van klassiek orgelrepertoire van Buxtehude tot Messiaen, het Dubbelkwartet o.l.v. Piet van Egmond in een bewerking van Henk Badings van het volksliedje “Zeg kwezelke wildet gij dansen” (met een uitvoerige, geïmproviseerde inleiding) en Piet van Egmond als pianist (Improvisatie over “Blijf bij mij Heer”). De laatste band die uit de koffer komt, is het eerste deel van de Rhapsody in Blue van Gershwin, die onlangs in zijn geheel op cd is uitgegeven.

Zie ook

www.vpro.nl/programma/senzaparole/afleveringen/27978963/

© 2006 www.orgelnieuws.nl