Heringebruikname Hinsz-orgel Martinikerk Bolsward na restauratie

Na een periode van intensieve restauratie wordt het Albertus Antoni Hinsz-orgel (1781) van de Martinikerk eind oktober weer feestelijk in gebruik genomen. Tijdens de restauratie, die meer dan een jaar heeft geduurd en een half miljoen euro heeft gekost, is het hele orgel onder handen genomen.

Text Example

advertentieDe werkzaamheden werden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw BV uit Zaandam. Zo werd de orgelkas gerestaureerd, waarbij de panelen werden nagekeken op krimpschade en weer sluitend gemaakt, en werd het geheel in de was gezet. De beelden van het orgel werden schoongemaakt en opnieuw geschilderd, evenals de ornamentiek (waar nodig).

Alle 3.186 pijpen werden schoongemaakt en gerestaureerd (nagekeken op lekkage, deukjes, etc.). De frontpijpen werden voorzien van nieuw tinfolie. Daarbij werd het oude bladgoud op de labia behouden. Ook werden alle zes balgen en de balgenkamer gerestaureerd.

Klaviatuur
Verder werden de speel- en registermechanieken onder handen genomen, evenals de klaviatuur. Een nieuwe orgelbank werd gemaakt naar voorbeeld van de bank van het Hinsz-orgel in Harlingen. Het pedaalklavier uit de jaren vijftig werd vervangen door een historisch, achttiende-eeuws pedaalklavier, aansluitend op de klavierdeling van Hinsz. Het pedaalklavier werd geschonken door Ton Koopman.

Festiviteiten
Het gerestaureerde orgel wordt in gebruik genomen met diverse festiviteiten in de week van 22 oktober tot en met 29 oktober. Op zaterdag 22 oktober is het orgel van 13.00 uur-17.00 uur al te beluisteren tijdens ‘open kerk’ en een boekenmarkt. ’s Avonds om 20.00 uur wordt het officiële ingebruiknameconcert gegeven door James O’Donnell, Jos van der Kooy. Daniel Roth en titularis van het Hinsz-orgel, Kees Nottrot.

Op woensdag 26 oktober om 20.00 uur geeft Martin Mans een Populair Orgelconcert. Op zaterdag 29 oktober, eveneens om 20.00 uur, wordt het slotconcert van de ingebruiknamefestiviteiten gegeven door Herman van Vliet, Kees Nottrot, Everhard Zwart en Olivier Penin

Toegang bedraagt € 10 per concert of € 25 voor een passe-partout voor drie concerten. Kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang

 

© 2016 beeld Kees Nottrot