Herman S.J. Zandt (77) overleden

Text Example

advertentieOrganist, kerkmusicus en publicist Herman S.J. Zandt is op 14 december overleden. Zandt was bekend als (co-) auteur van publicaties als ‘Organum novum‘ en ‘Organisten, orgelspel en kerkzang’.

Herman Sicco Jan Zandt werd in 1935 geboren in Groningen. Later verhuisde hij met zijn ouders naar Amsterdam. Hij studeerde in Herford (D) waar hij ook zijn vrouw Ursula ontmoette. Hij werkte daarna jaren in Duitsland als kerkmusicus; eerst in Kiel en daarna in Bremen. Van 1972 werkte hij aan de muziekschool in Dokkum. Na zijn pensionering in 2000 vestigde hij in het Zwarte Woud in Duitsland. De laatste jaren woonde hij in Moormerland, even over de Nederlandse grens in Ost-Friesland.

Zandt werd bekend van onder meer het boek ‘Organum novum’ over de Orgelbeweging in Nederland na 1945 dat hij samen met Hans Kriek schreef. In 1995 verscheen het boek ‘Organisten, orgelspel en kerkzang binnen het Nederlandse Calvinisme’, een lijvig overzicht van de ontwikkeling van de plaats en de rol van muziek in de Nederlandse calvinistische kerken. Ook publiceerde hij artikelen over orgelbouw. Daarnaast was Zandt actief in organistenverenigingen en trad hij op als orgeladviseur.

Herman S.J. Zandt overleed zaterdag 14 december aan de gevolgen van leukemie. Hij werd 77 jaar. De uitvaartplechtigheid vond vrijdag 21 december plaats in Winschoten.

(Foto: Herman S.J. Zandt in juli 1974 aan het orgel van de Hervormde Kerk te Wetsens waarbij hij als orgeladviseur was betrokken)

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Stef Wijma