Hersteld Hervormd Gameren neemt Flentrop-orgel in gebruik

Op woensdag 29 oktober neemt de Hersteld Hervormde Gemeente te Gameren een Flentrop-orgel in gebruik tezamen met haar nieuwe kerkgebouw. Het instrument, afkomstig uit de Opstandingskerk in Den Helder, werd overgeplaatst door J.L van den Heuvel Orgelbouw te Dordrecht.

Text Example

advertentieDe Hersteld Hervormde Gemeente van Gameren kerkte in Dorpshuis Gambora, maar liet onder architectuur van Van Beijnum architecten een nieuw kerkgebouw verrijzen met circa 350 zitplaatsen. Via orgelmaker Van den Heuvel werd het in 1958 door D.A. Flentrop voor de Hervormde Opstandingskerk in Den Helder gebouwde orgel aangeschaft.

Den Helder

Het orgel van de Opstandingskerk werd gebouwd onder advies van Piet Kee. De orgelkas werd ontworpen door de architecten Johan A. Peters en B. Roelofs. Op Tweede Kerstdag 1958 werd het orgel in gebruik genomen.

In 2010 vond de laatste dienst in de Opstandingskerk plaats, twee jaar later werd het orgel gedemonteerd. In 2014 werd het door Van den Heuvel opgebouwd in de nieuwe kerk in Gameren.

Hersteld Hervormd Gameren neemt Flentrop-orgel in gebruik

Nagezien

Het orgel werd geheel nagezien en waar nodig hersteld. De balgen onder de vier windladen werden opnieuw bekleed. Het vertinde messing draadwerk van de tractuur werd vernieuwd. Het pijpwerk werd schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. De intonatie werd geëgaliseerd zonder wezenlijke veranderingen in het originele klankbeeld aan te brengen. De orgelkas werd door plaatselijke schilders overgeschilderd in een wittint.

Hersteld Hervormd Gameren neemt Flentrop-orgel in gebruik
Ingebruikname

Op woensdag 29 oktober om 19.30 uur worden zowel het nieuwe kerkgebouw als het Flentrop-orgel in gebruik genomen tijdens een kerkdienst waar in de plaatselijke predikant, Ds. A.C. Rijken, voorgaat. Op zaterdag 1 november is er open huis van 13.00 tot 17.00 uur. Het kerkgebouw ligt in nieuwbouwplan Schoolstraat-Oost.


Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Prestant 8
Baarpijp 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Speelfluit 4
Pr. Quint 2 2/3
Woudfluit 2
Mixtuur IV-VI
Sesquialter II
Trompet 8

Bovenwerk C-g3
Holpijp 8
Quintadeen 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Quint 1 1/3
Scherp III-IV
Dulciaan 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Ruispijp IV
Fagot 16
Schalmei 4 – horizontaal

Werktuiglijke registers
Koppel P – I
Koppel P – II
Koppel I – II
Tremulant Bovenwerk

© 2014 fotografie J.L. van den Heuvel Orgelbouw, Dordrecht