Hervormd Kapelle viert anderhalve eeuw Bätz/Witte-orgel

Orgel hervormde kerk kapelle

Dit najaar is het 150 jaar geleden dat de Hervormde Kerk van Kapelle haar eerste orgel kreeg. De verjaardag van dit instrument van orgelmaker C.G.F. Witte (firma Bätz & Co.) uit Utrecht wordt op vrijdag 4 en zaterdag 5 november gevierd met concerten en een masterclass.

Text Example

advertentieHet Bätz/Witte-orgel heeft de afgelopen anderhalve eeuw vrijwel ongeschonden doorstaan. In 1928 werd door A.S.J. Dekker op het Bovenwerk een Voix Céleste bijgeplaatst. In 1966 werd het orgel gerestaureerd door Fama & Raadgever. In 1996 breidde Orgelmakerij Reil het orgel uit met een zelfstandig pedaal, in 2009 gevolgd door een Pedaalkoppel Bovenwerk. Het orgel heeft nu 23 stemmen.

Orgelconcert
Het verjaardagsfeest opent op vrijdagavond 4 november om 20.00 uur met een orgelconcert door Henk G. van Putten, organist van de kerk. Hans Reil, directeur van orgelmakerij Reil, zal daarbij een toelichting geven op de karakteristieke eigenschappen van het orgel.

Masterclass
Op zaterdagochtend 5 november geeft Gerben Budding vanaf 10.00 uur een masterclass voor amateurorganisten. Deelnemers krijgen dan een individuele les. Ter afsluiting geven zij van 12.00 uur tot 12.30 uur een concert. Het publiek zowel de masterclass als het concert gratis bijwonen. Aanmelden voor deelname kan tot en met 28 oktober.

Orgel, koor, koper en slagwerk
Zaterdagavond 5 november om 20.00 uur worden de festiviteiten afgesloten met een concert met orgel, koor, koperblazers en slagwerk. Hieraan werken mee het Zeeuws Vocaal Ensemble onder leiding van Patrick van der Linden, organist Gerben Budding en muzikanten van orkest Ars Musica. Op het programma staan het
Gloria van John Rutter, het Te Deum van Mendelssohn en muziek voor orgel en koperblazers van Marius Monnikendam.

Toegang
De toegangsprijs voor het concert op 4 november bedraagt € 7, kinderen tot en met 14 jaar hebben gratis toegang. Voor het avondconcert van 5 november kosten kaarten € 17 bij de entree, € 15 in de voorverkoop, € 10 voor scholieren en studenten; voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis.

Informatie
Meer informatie over de concerten en de masterclass is te vinden op www.hervormdekerk-kapelle.nl

 

© 2016 beeld: archief ORGELNIEUWS