Hervormd Linschoten neemt gerestaureerd orgel in gebruik

Text Example

advertentieOp vrijdag 15 juni wordt het orgel van de Hervormde St. Janskerk in Linschoten opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gerestaureerd en gewijzigd door orgelmaker J.C. van Rossum uit Wijk en Aalburg.

Het orgel van de St. Janskerk werd in 1971 gebouwd door K.B. Blank, die het instrument plaatste in de historische orgelkas van Abraham Meere uit 1828. Het verving een eenklaviers binnenwerk van J.C. Sanders uit 1928. De frontpijpen uit 1928 werden opnieuw gebruikt. Adviseur bij de bouw was Lambert Erné, die na diens overlijden werd opgevolgd door zijn zoon Hans.

Als gevolg van verzakking van de orgelgalerij bleek in 2010 dat het het orgel moest worden gerestaureerd. Als adviseur daarbij werd Cees van der Poel aangesteld. De werkzaamheden werden opgedragen aan Hans van Rossum. Bij deze gelegenheid werd de Sifflet 1’ van Manuaal II vervangen door een nieuwe Trompet 8’, gemaakt naar Meere-voorbeeld. Daarnaast werd de intonatie herzien.

Op vrijdag 15 juni om 20.00 uur wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen. Het orgel zal door Cees van der Poel worden bespeeld in werken van Ruppe, Stanley en Böhm. De plaatselijke organisten Rob van Butselaar en Warno Ruting zullen de samenzang begeleiden. Een toelichting op de restauratie wordt gegeven door orgelmaker Van Rossum. De avond is vrij toegankelijk, na afloop is er een hapje en een drankje.

Het orgel zal elke woensdag en zaterdag in de maanden juli in augustus tussen 12.00 en 12.30 uur te beluisteren zijn in lunchconcerten door gevorderde organisten, al dan niet met solisten. Wie zelf een van deze concerten wil verzorgen kan zich opgeven bij warnoruting@hotmail.com.

Dispositie

Manuaal I C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Gemshoorn 2

Mixtuur IV-V

Manuaal II C-g3

Holpijp 8

Roerfluit 4

Octaaf 2

Sesquialter II – vanaf g

Trompet 8 – 2012

Pedaal C-f1

Bourdon 16

Werktuiglijke registers

Koppeling Pedaal – Manuaal I

Koppeling Pedaal – Manuaal II

Koppeling Manuaal I – Manuaal II

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto: Warno Ruting