Het Groninger orgel straalt in cross-over concerten tijdens Schnitgerfestival

orgel lutherse kerk gronigen
Bekroning van het orgel in de Lutherse Kerk te Groningen

Naast de vocale en instrumentale ensembles – en natuurlijk de organisten – treden er tijdens het jaarlijkse Schnitgerfestival ook altijd artiesten en acts op die je daar minder snel zou verwachten. Geen klassieke musici, maar bijvoorbeeld acteurs, circusartiesten, popzangers of zelfs hiphopdansers. Altijd in combinatie met het orgel.

Text Example

advertentieMet deze ‘anders-dan-anders’ voorstellingen slaagt de organisatie van het festival, Stichting Groningen Orgelstad, er al jaren in om een breed publiek aan zich te binden. Concerten met Daniël Lohues en Urban House Groningen (hiphop) in eerdere edities waren erg in trek en ontlokten veel enthousiaste reacties van de toehoorders van wie velen nog nooit naar een klassiek of orgelconcert waren geweest.  

Tango! Piazzolla

Ook in deze achtste editie wordt het publiek weer verrast met een paar aantrekkelijke ‘cross-over’-concerten. Het eerste is ‘Tango! Piazzolla’ in de Nieuwe Kerk op vrijdag 15 oktober, waarin Aart Bergwerff laat horen hoe goed de tangomuziek past bij de klanken van het orgel. Santiago Cimadevilla speelt op de bandoneón en samen begeleiden zij het internationaal succesvolle danskoppel Lorena en Jory in hun sensuele tangodans. 

Dans, orgel en percussie

Een andere echte ‘cross-over’ is de wervelende dansshow RHOMBUS! op zaterdagmiddag in de Lutherse Kerk, met organist Vincent Hensen-Oosterdijk (op het nieuwe barokorgel) en de jonge percussioniste Kalina Vladovska, die in 2019 de winnares was van het Prinses Christina Concours. Zij creëren samen een spannend en opzwepend ritme voor de tien dansers van Lucia Marthas Institute of Performing Arts om hun dansmoves op te maken. 

Het woord RHOMBUS staat voor een geometrisch figuur (een ruitvorm) die een rode draad is in deze voorstelling: steeds komen de dansers als formatie terug in deze vorm waarna ze weer uitwaaieren om hun individuele talenten te tonen. 

Voor het volledige programma en tickets, zie www.schnitgerfestival.nl

Let op: voor alle voorstellingen van het festival geldt dat de organisatie zich houdt aan de actuele coronamaatregelen.