Het Orgel 2005/4

Text Example

advertentieHet themanummer van HET ORGEL staat dit jaar in het teken van Jean-Baptiste de Pauw, de eerste organist van het orgel dat Aristide Cavaillé-Coll in 1875 aan het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam leverde.

De uit Brussel afkomstige De Pauw was betrokken bij de oprichting van het Amsterdams Conservatorium en versterkte onder meer daardoor, maar zeker ook door zijn vele concerten in het Paleis, de Franse component van de Nederlandse orgelcultuur.

René Verwer (Cavaillé-Coll-kenner) en Herman de Kler (onvermoeibaar in het doorspitten van archieven, op zoek naar gegevens over Nederlandse organisten omstreeks 1900) tekenen voor de drie artikelen in het themanummer. Het eerste is een tientallen bladzijden, rijk geïllustreerd overzicht van leven en werk van Jean-Baptiste de Pauw, het tweede het verslag van een gesprek dat De Kler ooit met Cor Kee had, onder meer over diens leermeester De Pauw, en het derde een facsimile gepubliceerd artikel van tijdgenoot Daniël de Lange over De Pauw.

Op de Algemene Vergadering van de KNOV in Amersfoort (4 juni) zal tijdens de middagconcerten een keuze uit het repertoire van De Pauw en leerlingen gespeeld worden.