'Het wordt tijd om het orgel wakker te kussen'

Text Example

advertentieDe jonge Letse organiste Iveta Apkalna concerteert vrijdag 12 mei in Nederland. Apkalna geeft dan een concert in de Laurenskerk te Rotterdam. Ze doet dat op uitnodiging van Stichting Vox Humana.

Apkalna is jong en ambitieus. ,,Het wordt tijd om het orgel wakker te kussen”, vindt ze. Haar missie bepaalt mede haar programma’s. Aansprekende, virtuoze werken zijn haar op het lijf geschreven. Haar met de Duitse onderscheiding Echo Klassik bekroonde cd ‘Himmel und Hölle’ (Hemel en hel) is daar een voorbeeld van.

Op het programma staan werken van de drie grote componisten die dit jaar worden herdacht: Wolfgang Amadeus Mozart (Konzert-Rondo Nr. 1 in D-Dur für Klavier und Orchester, KV 382), Robert Schumann (Vier Skizzen) en Dimitri Shostakovich (Passacaglia for organ from the opera ‘Lady Macbeth from Mzensk’). Verder speelt ze werken van Schumann en Shostakovich ook het Te Deum van haar landgenoot Peteris Vasks, de Passacaglia en Fuga (BWV 582) van Johann Sebastian Bach en Sonate Eroica van Joseph Jongen.

Iveta Apkalna werd in 1976 in Rezekne (Letland) geboren. Ze studeerde piano en orgel aan de muziekacademie in Riga. Bij Joan Havill vervolgde ze haar studie piano aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Apkalna volgde meestercursussen bij Hans-Ola Ericsson, Ewald Kooiman en Daniel Roth. In 2003 voltooide ze haar orgelstudie bij Ludger Lohmann in Stuttgart. Ze was deelnemer en prijswinnaar van vele concoursen. Iveta Apkalna ontving in maart 2004 de Grand Latvian Music Award.

Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10. Tot en met 12 jaar is de toegang vrij. Gezinnen betalen maximaal € 30.

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 foto: Sjaak Verboom