Hill-koororgel Kathedraal Breda weer in gebruik

Zondagochtend 11 oktober is tijdens de eucharistieviering onder leiding de Bredase bisschop mgr. Van den Hende het koororgel van de Bredase Antoniuskathedraal weer in gebruik genomen. In februari 2009 liep het instrument van William Hill & Sons uit 1905 ernstige waterschade op.

Text Example

advertentie
Bij restauratiewerkzaamheden aan de kathedrale kerk waren dakgoten verwijderd. Daardoor kon water de kerk en het orgel binnenstromen. Met name de windlade van het ‘Swell’ werd door de waterstroom getroffen.

Orgelrestaurateur Fokke Rinke Feenstra, die het instrument heeft geplaatst in 2005, heeft na goedkeuring van de verzekering, het orgel gedeeltelijk gedemonteerd. De beschadigde windlade werd meegenomen naar het atelier in Grootegast, de overige delen konden in de sacristie van de kathedraal worden opgeslagen. Het resterende deel van het orgel is daarna geheel ingepakt en ingekist.

In het atelier van Feenstra is de mechanische sleeplade gerestaureerd. Zo werd onder andere het dek hersteld en werden ventielen opnieuw beleerd.

Tijdens heropbouw in Breda is het hele orgel schoonmaakt, zijn abstrakten hersteld en nieuwe stelmoeren geplaatst, is de intonatie nagelopen, zijn de overige mechanieken afgesteld, beschadigingen aan het schilderwerk bijgewerkt en is het orgel gestemd.

Zie ook:

Waterschade aan koororgel Bredase kathedraal
William Hill & Sons in Breda

© 2009 fotografie Hennie Vaatstra