Hinsz Compositieconcours Bovenkerk Kampen

Text Example

advertentieOp zaterdag 19 november 2005 wordt in de Bovenkerk te Kampen een compositieconcours gehouden. Met dit concours wil de Stichting Hinsz Compositieconcours Bovenkerk Kampen (HCBK) componisten aanmoedigen muziek te schrijven voor het Hinszorgel in de Bovenkerk. European Folksong

Europa staat in de belangstelling. Nieuwe landen treden toe tot de Europese gemeenschap, andere culturen komen in ons blikveld, wekken onze belangstelling en verrijken onze smaak. Dit geldt ook voor de muziek. Daarom koos het bestuur van de HCBK dit jaar voor het thema: European Folksong. De componisten die meedingen naar de Hinszprijs worden uitgedaagd daarin Europese volksmuziek en volksliederen op een voor de luisteraar herkenbare wijze een plaats te geven. Daarbij wordt niet in de eerste plaats gedacht aan het nationale volkslied, maar meer aan liederen en melodieën die in het dagelijks leven van een land en volk een authentieke plaats hebben of hadden. Qua stijl en vorm heeft men alle vrijheid. De compositie mag een eigentijds klankidioom hebben. Wat de vormgeving betreft kan gedacht worden aan dansante en ritmische vormen die toegepast worden in liedbewerkingen, zoals fantasie, trio, canzone en partita.

De jury

De composities worden beoordeeld door een vakkundige jury, die de presentatie van een eigen idioom als ijkpunt neemt. De jury is samengesteld uit drie vooraanstaande orgeldeskundigen: Hans Fidom, Jan Welmers en Joris Verdin (B).

De componist van de door de jury gekozen compositie ontvangt de Hinszprijs.

Publieksprijs

Tijdens het concours kan ook het publiek een stem uitbrengen op de composities. De componist van de door het publiek gekozen compositie ontvangt de publieksprijs.

Het prijzengeld

In totaal worden door de jury drie geldprijzen toegekend.

De Hinszprijs: € 2500

Tweede prijs: € 1500

Derde prijs: € 850

De publieksprijs bestaat uit een speciaal voor het concours ontworpen kunstwerk.

De winnende werken komen in aanmerking om in de concertserie van de Bovenkerk te worden uitgevoerd. Ook bestaat de mogelijkheid dat de muziek van de prijswinnaars wordt uitgegeven door Proza Musica.

Aanmelden

Componisten die een compositie willen inzenden dienen zich vóór 1 juni 2005 aan te melden, hetzij schriftelijk bij het secretariaat HCBK, hetzij via email: info@debovenkerk.nl.

Veel meer informatie

Gedetailleerde informatie en een exemplaar van het officiële reglement Hinsz Compositieconcours Bovenkerk Kampen 2005, zijn schriftelijk verkrijgbaar bij de secretaris van de Stichting HCBK of via www.debovenkerk.nl