Hoe een verhoging een verlaging werd COLUMN

Text Example

advertentieHet is al heel wat jaren geleden. In Deventer gaf ik een concert op het Ibach-orgel van de Broederenkerk, de RK Lebuïnuskerk dus.

En ik begon met Karg-Elert, de bekende Marche Triomphale over Nun danket alle Gott uit de Choral-Improvisationen Opus 65. Of ik nou te enthousiast in de toetsen gegrepen heb, ik weet het niet, maar reeds na vier maten –daar waar de eerst fis opduikt- vloog op het hoofdmanuaal het zwarte blokje hout dat de boventoets fis1 vormt eraf en gaapte er tussen de toetsen f en g een gat. Bij elke volgende fis mocht ik heel voorzichtig proberen m’n vinger in dat gat te stoppen zonder de f of de g mee te nemen. De verhoging was een verlaging geworden – en ik was blij dat het orgel drie klavieren had: om problemen te voorkomen heb ik hier en daar maar wat noten op een ander klavier gespeeld. En elke keer als ik in de koekstad kom en ik voorbij de Broerenkerk loop, denk ik: de volgende keer speel ik alleen nog muziek in F. [DICK SANDERMAN]

© 2007 www.orgelnieuws.nl