Hoge Hexel neemt Kaat & Tijhuis-orgel in gebruik

Op zaterdag 21 december 2019 wordt het Kaat & Tijhuis-orgel in de Hervormde Kerk op Hoge Hexel in gebruik genomen. Het instrument, afkomstig uit de Noorderkerk in Kampen, is overgeplaatst door Orgelmakerij Boogaard.

Text Example

advertentieHet Kaat & Tijhuis-orgel vervangt een Koch-orgel uit 1970 dat ondanks inspanningen van diverse orgelmakers, onvoldoende bleef functioneren. Het orgel is in februari 2019 gedemonteerd en wacht in Polen op herplaatsing. 

De plaatsing van het Kaat & Tijhuis-orgel viel samen met een renovatie van de kerk van Hoge Hexel, een van de kerken van de Hervormde Gemeente Wierden. Het gebouw uit 1950 telt ongeveer 250 zitplaatsen, en kan uitgebreid worden door de hal bij de kerkzaal te betrekken. 

Aankoop

In mei 2018 werd het Kaat & Tijhuis-orgel uit de Noorderkerk te Kampen aangekocht door de Hervormde Gemeente Wierden. Het instrument kwam beschikbaar nadat de Kamper kerk juni 2016 was onttrokken aan de eredienst. Het orgel werd gedemonteerd en opgeslagen door Orgelmakerij Boogaard te Rijssen die ook voor plaatsing in Hoge Hexel zorg zou dragen.

Het orgel in de Noorderkerk te Kampen

Het orgel van de Noorderkerk werd in 1982 gebouwd door Kaat & Tijhuis te Kampen. In 2007 werd het door dezelfde firma, onder advies van Stef Tuinstra, uitgebreid en kreeg het een totale klankrevisie.

orgel noorderkerk kampen
Het orgel in de Noorderkerk in Kampen (2007) | © fotografie Gérard van Betlehem

Zo werden alle tongwerken vervangen door nieuwe naar voorbeelden uit het Schnitger-orgel in de Jacobikerk in Uithuizen. Op het Postief kwam een Dulciaan 8 in de plaats van een Kromhoorn. De Fagot 16 van het Pedaal werd vervangen door een Bazuin 16 in volle bekerlengte.

Het Hoofdwerk werd uitgebreid met een Cornet, de Octaaf 2 vervangen en de Mixtuur uitgebreid met een 2 2/3-koor. De vier ontbrekende laagste tonen van de Prestant 8 werden bijgemaakt. Het Postief werd uitgebreid met een Viola di Gamba 8, de Terts opgeschoven naar Flageolet 1. De Open fluit 4 werd enigszins op geschoven om een opener klank te bewerkstelligen.

Het instrument werd geheel geherintoneerd. De blankhouten orgelkas werd bij de gelegenheid in room wit geschilderd.

Hoge Hexel

In oktober 2019 is de orgelmaker met hulp van vrijwilligers begonnen met de opbouw van het orgel in Hoge Hexel. Afgezien van wat kleine reparaties is het orgel ongewijzigd herplaatst. Geheel in stijl met de orgelkast is door vrijwilligers de balustrade aangepast aan de nieuwe situatie, en is de orgelkast geschilderd. Eventuele klankcorrecties worden in een later stadium uitgevoerd.

Het Kaat & Tijhuis-orgel in het gerenoveerde kerkinterieur in Hoge Hexel.
Ingebruikname

Zaterdag 21 december worden kerk en orgel opnieuw in gebruik genomen. ’s Morgens zal er een openingsdienst zijn voor de gemeente en genodigden. Het orgel zal dan bespeeld worden door Marco Borkent en Jan Willem Timmerman. De plaatselijke predikanten, ds. H.J. Donken en ds. T.J. Smink, zullen deze dienst leiden. 

’s Middags is er van 13.30 tot 15.30 uur gelegenheid voor belangstellenden om het orgel te bespelen. 

Adres van de kerk: Piksenweg 6, 7645 BK Hoge Hexel


Dispositie

Hoofdwerk II C-g3
Prestant 8 – C-D# 2007
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2 – 2007
Cornet 8 V discant – 2007
Mixtuur 1? IV-V – 2 2/3-koor 2007
Trompet 8 – 2007

Positief III C-g3
Holpijp 8
Viola di Gamba 8 – vanaf c, 2007
Openfluit 4
Nasard 2 2/3
Nachthoorn 2
Flageolet 1 – voorheen Terts 1 3/5, in 2007 opgeschoven
Dulciaan 8 – 2007

Koppelmanuaal I

Pedaal C-f1 
Subbas 16
Prestant 8
Octaaf 4
Bazuin 16 – 2007

Werktuigelijke registers
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Pedaalkoppel Positief
Calcant
Tremulant (gehele werk)

Temperatuur: ongelijkzwevend, verwant aan Neidhardt
Winddruk: 69 mm wk