‘Hollandsche IJssel’ bezoekt Van Eeken-orgels

Text Example

advertentieOrgelkring De Hollandsche IJssel uit Gouderak organiseert 22 september een excursie naar de werkplaats van orgelmaker Henk van Eeken in Herwijnen. Daar staat een nieuw orgel opgesteld, bestemd voor de christelijke universiteit in Tokio. Ook het Van Eeken-orgel in Hoogblokland staat op het programma.

Het orgel voor Japan is gebouwd met de kennis die is opgedaan bij het onderzoeksproject in de universiteit in het Zweedse Göteborg. Dit onderzoeksproject begon achttien jaar geleden met als doel orgels te bouwen volgens historische principes. Dat gebeurt het werk van orgelmakers uit het verleden na te doen door middel van procesherhaling. De Duits-Nederlandse orgelmaker Arp Schnitger stond model bij het project. Het onderzoek resulteerde in een nieuw vierklaviers-orgel in de Schnitgerstijl voor de universiteit in Göteborg.

Henk van Eeken, die nauw betrokken is bij het Göteborgproject bouwde met de opgedane kennis nieuwe orgels in Ermelo, Hoogblokland, Anloo, Sluipwijk en Rijssen.

De excursie begint om 10.30 uur in de werkplaats, Onderweg 9 in Herwijnen. Jacques van Oortmerssen demonstreert het nieuwe orgel en Henk van Eeken geeft een toelichting.

Om 13.30 uur laat Klaas Veltman het nieuwe Van Eeken-orgel (in bestaande kas) in de Hervormde Kerk van Hoogblokland horen. Daarna kunnen excursiedeelnemers zelf spelen.

Deelname kost 12,50 euro per persoon. Graag van te voren opgeven in verband met de beschikbare ruimte in de werkplaats in Herwijnen via 0182-374906 of 0180-682925.

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie orgel Hoogblokland: Dick Sanderman