Homilius – Complete Organ Chorales

Homilius Complete Organ Chorales 94458

Gottfried August Homilius (1714-1785) wordt wel gezien als een van de belangrijkste componisten van kerkmuziek van de generatie na Bach. Zijn werk staat onder invloed van de zogeheten ‘Emfindsame stijl’ waarin rond 1750 het gevoel meer mee gaat spelen in de uitdrukkingsvormen van de muziek.

Text Example

advertentie 

Homilius werd in 1742 benoemd tot organist van de Frauenkirche in Dresden, vanaf 1755 tot aan zijn dood was hij cantor van drie hoofdkerken in de Elbestad. Hij liet een omvangrijk oeuvre na waaronder 60 motetten, 180 cantates, oratoria voor Kerst en Pasen en een negental Passies.

 

Voor orgel schreef hij een groot aantal koraalvoorspelen. Zijn 32 Praeludia zu geistlichen Liedern vor zwey Claviere und Pedal ontstonden in zijn Freuenkirche-periode en werden in 1761 uitgegeven door Breitkopf.

 

De Italiaanse barok- en renaissancespecialist Felix Marangoni heeft de complete orgelkoralen en -preludia  ingespeeld op deze dubbelaar van Brilliant Classics. Hij gebruikte daarvoor het orgel van de kerk van  Sant’Antonia Abate van het Collegio Don Nicola Mazza in Padua, een in de achttiende-eeuwse Noord-Duitse traditie gebouw instrument van Francesco Zanin uit 2007. Hoe hij dat doet is onder meer te volgen aan de hand van de opsomming van gebruikte registraties achter in het booklet.

 

 

Homilius – Complete Organ Chorales

Felix Marangoni 

 

Nun komm, der Heiden Heiland HoWV38; Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ HoWV37; Ach bleib mit deiner Gnade HoWV34; Wer nur den lieben Gott lässt walten HoWV41; Gelobet seist du, Jesu Christ HoWV36; 32 Präludium zu geistlichen Liedern vor zwei Klaviere und Pedal HoWV VIII.2-33; Nun freut euch, lieben Christeng’mein HoWV1; Ach Herr, mich armen Sünder HoWV42; Wer nur den lieben Gott lässt walten HoWV40; Wg, mein Herz, mit den Gedanken (Freu dich sehr, o meine Seele); HoWV39; Christ lag in Todesstunden HoWV35.

 

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94458 (2cd)
Speelduur: 51’30 + 69’20
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 10,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]