Hommage aan Piet Post in Jacobijnerkerk Leeuwarden

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Leeuwarder organist en componist Piet Post (1919-1979) is geboren. Op zaterdag 26 oktober wordt met een concert in de Grote of Jacobijnerkerk in de Friese hoofdstad een hommage aan hem gebracht.

Text Example

advertentiePiet Post was van 1949 tot 1979 organist van het Müller-orgel in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Hij genoot faam als improvisator en componeerde ook voor orgel, koor en andere bezettingen. Als dirigent van het Toonkunstkoor Concordia en de Leeuwarder Bachvereniging en docent orgel aan de Muziekpedadogische Academie drukte hij zijn stempel op het Leeuwarder muziekleven.

Herdenkingsconcert

Stichting Organum Frisicum schenkt in dit honderdste geboortejaar en veertigste sterfjaar aandacht aan Piet Post met een herdenkingsconcert in de Jacobijnerkerk. Op het programma staan orgelwerken en vocale werken van Post. Oud-leerling Dirk S. Donker zal het Müller-orgel bespelen. Johan G. Koers, haalt herinneringen op aan zijn leermeester.

Naast orgelwerken klinken er ook koorwerken van Piet Post, uitgevoerd door Collegium Vocale Fryslân onder leiding van Gerben van der Veen, die eveneens bij Piet Post studeerde. Met Nynke Jaarsma op hobo en Dirk S. Donker aan het orgel voeren zij ondermeer de Missa Piccola uit 1974 uit.

Rijk gedocumenteerd

Het herdenkingsconcert in de Grote- of Jacobijnerkerk van Leeuwarden op zaterdag 26 oktober begint om 16.00 uur. Bij het concert verschijnt een rijk gedocumenteerd programmaboekje over leven en werk van Piet Post. De toegangsprijs, inclusief programmaboekje, bedraagt € 10.

Voorafgaand aan het concert zal er om 15.15 uur een beiaardbespeling plaatsvinden door stadsbeiaardier Vincent Hensen op de beiaard van het Stadhuis (Gouverneursplein).

 


Piet Post werd 100 jaar geleden in Amsterdam geboren en stierf  40 jaar geleden in Leeuwarden. Hij studeerde orgel bij Jacob Bijster en Anthon van der Horst aan het toenmalige Amsterdamsch Conservatorium. Na organist te zijn geweest in Amstelveen, Weesp en Breda, werd hij in 1949 benoemd als organist van de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden. Hier werd hij na Georg Stam bespeler van het in 1726 door Christian Müller gebouwde orgel.

Ook werd hij dirigent van Toonkunstkoor Concordia, de Leeuwarder Bachvereniging, een aantal kerk- en schoolkoren in Leeuwarden en maakte hij naam als improvisator. Zo werd hij in 1955 uitgenodigd om mee te doen aan het fameuze Haarlemse Improvisatieconcours om tegenwicht te bieden aan Piet Kee, die al twee keer had gewonnen. Maar hij kon niet verhinderen dat Kee voor de derde keer won. En samen met onder andere Piet van Egmond gaf hij op sinterklaasavond 1963 een improvisatieconcert voor de NCRV-radio met als titel Blanke Pieten spelen Sinterklaas. Als docent aan de Muziek Pedagogische Academie van Leeuwarden heeft hij een groot aantal organisten opgeleid.

Van jongs af aan heeft Piet Post gecomponeerd. Zijn eerste gepubliceerde orgelwerk dateert uit 1938. En in zijn lange periode als organist in Leeuwarden is er een groot aantal composities ontstaan. In het Frysk Musyk Argyf  zijn maar liefst 322 partituren van Post opgenomen: veel werken voor orgel maar ook composities voor piano, solozang en koor.

 

Lees ook
Jubileren en herdenken: organisten, componisten en orgels in 2019