Honderd jaar Willibrordusorgel Haarlem gevierd met festivalmaand

Speeltafel Adema-orgel Kathedrale Basiliek St. Bavo Haarlem | beeld willibrordusorgel.nl

Dit jaar wordt het jubileum gevierd rondom het Willibrordusorgel in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo te Haarlem. Het orgel, gebouwd door Adema en een van de grootste in Nederland, markeert zowel zijn honderdjarige bestaan als het vijftigste seizoen van wekelijkse concerten op zijn huidige locatie. Dat wordt van 28 augustus tot en met 28 september gevierd met een festival van vijf concerten.

Text Example

advertentieBij de bouw van het orgel voor de Sint Willibrordus-buiten-de-Veste in Amsterdam was het oorspronkelijke plan om het grootste orgel van Nederland te worden. Hoewel dat doel nooit werd bereikt, neemt het orgel met zijn 18 Franse tongwerken wel een bijzondere plaats in het Nederlandse orgellandschap in. Hierdoor is het instrument bijzonder geschikt voor de uitvoering van monumentale Franse-romantische, symfonische en moderne orgelwerken.

Redding van ondergang

Het Willibrordusorgel ontsnapte maar net aan de ondergang in 1969, toen de Sint-Willibrorduskerk in Amsterdam werd gesloten en dreigde te worden gesloopt. Dankzij een comité dat later de Stichting Willibrordusorgel vormde, werd het orgel gedemonteerd en bewaard. In 1971 vond het een nieuw thuis in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem.

Wekelijkse zomerconcerten

Sinds 1974 heeft het Willibrordusorgel extra bekendheid gekregen door de wekelijkse zomerconcerten. Deze concerten presenteren vaak onbekend en bijzonder repertoire dat elders in Nederland minder geschikt is voor uitvoering.

Jubileumfestival

Om het dubbeljubileum te vieren, zal er een festival plaatsvinden met vijf speciale concerten, allemaal beginnend om 20.15 uur

  • 28 augustus – Het openingsconcert door Ton van Eck en Cathedral Brass brengt een Nederlandse première van de Tweede Symfonie (1892) voor orgel en twaalf koperblazers van de Zweedse componiste Elfrida Andrée, samen met werken van Haarlemse componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, en de Legende (1914) van Gerard Bunk.
  • 4 september – De Argentijns/Amerikaanse organist Hector Olivera zal een eigenzinnig programma ten gehore brengen, waarin onder andere de Bohemian Rhapsody van Freddy Mercury en tango’s van Hector Piazzolla naast Psalm 84 van Jan Zwart en het Troisième Choral van Hendrik Andriessen klinken.
  • 11 september Ton van Eck en The Amsterdam Saxophone Quartet onder leiding van Henk van Twillert laten ongewoon repetertoire in een ongewone combinatie horen met werk van Johann Sebastian Bach, Jehan Alain, Rob Goorhuis, Ad Wammes, Gijs van Dijk en Chiel Meijering.
  • 18 september – Jazzmusicus Bert van den Brink zal optreden met trompettist Ruben Drenth.
  • 28 september – Het slotconcert wordt gegeven door Olivier Latry. Op zijn programma staan werken van Dupré, Duruflé, Saint-Saëns, Guilmant, Alain, Guillou en een improvisatie.

Kaarten (€ 15 – € 22,50) zijn verkrijgbaar aan de kassa of tegen gereduceerd tarief online te reserveren. Ook zijn er passe-partouts voor vier of vijf concerten verkrijgbaar.

Meer informatie

willibrordusorgel.nl