Honderdste geboortedag organiste en componiste Jeanne Demessieux: hommage op hermanvanvliet.com

jeanne demessieux

Op zaterdag 13 februari 2021 is het de honderdste geboortedag van de wereldberoemde Franse organiste en componiste Jeanne Demessieux (1921-1968). De website hermanvanvliet.com brengt een hommage aan haar met een digitaal dossier.

Text Example

advertentieHet dossier bevat live-opnamen, documenten, recensies, foto’s en faits divers uit de nalatenschap van organist Herman van Vliet (1941-2018). Hij was een groot fan van Demessieux. Haar onverwachte overlijden in 1968 doorkruiste plannen om lessen bij haar te volgen.

Legendarische status

De Franse organiste en componiste Jeanne Demessieux had al tijdens haar relatief korte leven een legendarische status. Critici kwamen superlatieven tekort om haar muzikaliteit, haar techniek en haar improvisatietalent te beschrijven. Dat ze verreweg de meeste concerten uit het hoofd speelde – ze ging voor een tournee naar de VS zonder muziekboeken – droeg nog bij aan haar status als uitzonderlijk genie.

Nalatenschap

Herman van Vliet verzamelde in de loop der jaren allerlei documenten over haar: artikelen, krantenknipsels, recensies enwetenschappelijke verhandelingen, maar ook niet eerder uitgebrachte geluidsopnamen. Doordat Herman stukken uit de nalatenschap van concertorganisator Hazelzet verkreeg, bevat het archief ook persoonlijke correspondentie.

Dossier

In het dossier bevindt zich onder meer een niet eerder gepubliceerde transcriptie van een werk van Robert Schumann, Etude en forme de Canon. Ze schreef het in 1950 en gaf het cadeau aan Antoinette Hazelzet, de dochter van de concertorganisator, als blijvende herinnering de concerten in Nederland.

Ook is Demessieux te horen in een niet eerder uitgebrachte opname van haar improvisatie als jurylid van het Internationale Orgelconcours in Haarlem in 1961.

In een podcastgesprek op de site haalt organist Jos van der Kooy (oud-stadsorganist van Haarlem) herinneringen op aan concerten die hij van Jeanne Demessieux bijwoonde. ‘Ze was in de omgang naturel, zonder opsmuk. Een intuïtieve muzikante, met een enorm talent. Eén van de grootste talenten die ik gehoord heb.’

Het dossier over Demessieux is vanaf zaterdag 13 februari in te zien op: hermanvanvliet.com/dossiers/jeannedemessieux