Hymnus ?Anders Eidsten Dahl

Een kleine 50 km ten zuidwesten van Oslo ligt Drammen, met ruim 60.000 inwoners de zevende stad van Noorwegen. Aan de noordkant van de stad, tegen de heuvels, staat Bragernes Kirke, een stenen godshuis in neogotische stijl uit 1871. De kerk is vooral beroemd vanwege zijn altaarstuk, een schilderij van Adolph Tidemand met als titel ‘Oppstandelsen’ (Opstanding).

Text Example

advertentie 

Het in de kerk aanwezige orgel is nog jong: het dateert van 1988 en is gebouwd door de Deense orgelbouwer Carsten Lund. Het bezit 38 stemmen en heeft een romantisch karakter. Titularis van het instrument is Anders Eidsten Dahl (1976). Hij presenteert zijn orgel op deze cd met een volledig Scandinavisch programma. Muziek die, aldus de informatieve toelichting in het cd-boekje, enerzijds schatplichtig is aan het verleden (Bach, Franse/Duitse Romantiek) en anderzijds vooruitwijst naar een nieuwe tijd.

 

Hymnus ?Anders Eidsten Dahl

 

Jean Sibelius: Intrada, opus 111a; Surusoitto (Funeral Music), opus 111b.; Carsten Carlsen: Prélude; Festforspil (Festival Prelude); Intermezzo.; Christian Sinding: Hymus for organ, opus 124; Hugo Alfvén: Praeludium, opus 31; Carl Nielsen: Commotio, opus 58.

 

Label/nummer: LAWO Classics LWC 1050
Speelduur: 73’50
Boekje: 16 pagina’s (Noors, Engels)
Prijs: € 22,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]