I will lift up mine eyes [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieRoder Jongenskoor

I will lift up mine eyes

Rintje te Wies | director

Sietze de Vries | organExsultate Deo (W. Andriessen); Be still, for the presence of the Lord (arr. Hughes); Lowly they kneel (Händel); Magnificat & Nunc dimittis in A (Sumsion); I will lift up mine eyes (Walker), A song of trust & Purest and Highest, from Bible Songs & Six Hymns, Op. 113 (Stanford); Behold no, praise the Lord (Harris); The Lord is my shepherd (Liddle); My soul, wait thou only upon God (De Vries); Pater Noster (De Klerk); They that go down to the sea in ships (Sumsion); Holy Spirit, ever dwelling (Howells); Let all the world in every corner sing (Vaughan Williams); Alleluia (Preston).

Label: Stichting Koorschool Noord Nederland & WestraMedia

Nummer: WM 221108-02

Speelduur: 75’10”

Booklet: 28 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 18,00

Op Engelse leest geschoeid, bestaan ze al weer bijna 25 jaar: het Roder Jongenskoor. De Engelse kathedraalkoren zijn de grote voorbeelden van deze Noord-Nederlandse zangers. Niet verwonderlijk dat het repertoirevoor een groot deel uit Engelse muziek bestaat.

Ook deze twaalfde cd van het koor is dan ook gevuld met muziek uit die weergaloze Britse koortraditie. Wat niet wil zeggen dat er in Nederland geen goede koormuziek wordt geschreven. Ook van ‘eigen bodem’ is repertoire opgenomen: Exsultate Jubilate van Willem Andriessen, Pater Noster van Albert de Klerk en My soul, wait thou only upon God van de organist die de koorbegeleiding van deze productie verzorgt, Sietze de Vries. Het misstaat geenszins tussen het Engelse repertoire.

De titel van de cd is ontleend aan Psalm 121: “Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal”. De Psalm komt naaqr voren in de composities van Walker en Stanford.

De cd werd opgenomen in de St. Gudula in het Duitse Rhede, vlak over de Nederlandse grens bij Aalten en Dinxperlo. Het drieklaviers Seifert-orgel (met 32’, voor de liefhebbers…) in deze goedklinkende ruimte is weliswaar geen stijlzuiver voorbeeld van een Engels kathedraalorgel, het toont zich onder de handen van Sietze de Vries als een waardig begeleidingsinstrument met alle dynamische mogelijkheden die deze muziek zo nodig heeft. Luister maar eens naar een anthem als They that go down to the sea in ships waarin Herbert Sumsion zij die de zee bevaren uit Psalm 107 heeft getoonzet. Koor èn orgel nemen je mee over de woelige baren.

Voor de doorgewinterde orgelliefhebber is het orgel in het laatste track ook nog solo en in volle glorie the horen in Alleluias van Simon Preston.

De cd is hier! te bestellen.

© 2009 www.orgelnieuws.nl